Czekanie jest dla dzieci bardzo trudną do opanowania umiejętnością. Nikt z nas nie lubi czekać, a co dopiero najmłodsi. Najlepiej by było, gdyby wszystko przychodziło na już, teraz, w tej chwili. Jednak bardzo ważne jest, aby już od najmłodszych lat uczyć tej ważnej umiejętności. Książka "Warto czekać" to wyjątkowa pozycja, która z pewnością zasługuje na uwagę rodziców, nauczycieli oraz wszystkich, którzy pragną wspierać dzieci w ich emocjonalnym rozwoju i która idealnie sprawdzi się, aby nauczyć je umiejętności czekania. W dobie nieustannego pośpiechu lektura ta przypomina, jak ważna jest umiejętność cierpliwości i oczekiwania na to, co naprawdę istotne.
W książce w niezwykle przystępny, przyjemny, ciekawy i zrozumiały sposób wyjaśnianone zostało dzieciom, czym jest czas. Wykorzystane do tego zostały znane i zrozumiałe przykłady z przyrody, a także codziennego życia. Wraz z nią dowiadują się ile uderzeń na jedną minutę wykonuje serce, jak długo żyją słonie, ile czasu zajmuje odnowienie się lasu deszczowego, poznają całoroczną pracę jabłoni. Przykładów jest cała masa, a dzięki tak wartościowym i przyjaznym opowieściom o roślinach, zwierzętach i ludziach, młodzi czytelnicy uczą się, że niektóre procesy wymagają czasu – zarówno w naturze, jak i w życiu codziennym. Przykłady te są nie tylko edukacyjne, ale także inspirujące, ukazując, że wiele pięknych rzeczy wymaga cierpliwości i wytrwałości.
Lektura ta to nie tylko pięknie pokazane prawdziwe wartości, ponieważ sprzyja również rozwijaniu umiejętności radzenia sobie z frustracją i niecierpliwością, której w dzieciach zazwyczaj jest bardzo dużo. Książka pozwala im zrozumieć lepiej otaczający nas świat, a także procesy w nim zachodzące. To nie tylko świetna lektura jako bajka przed snem, ale także idealny początek pełnych emocji i zaciekawienia dyskusji o życiu.
"Warto czekać" to książka, która z pewnością znajdzie swoje miejsce w sercach dzieci oraz w domach pełnych miłości i zrozumienia. To wartościowa lektura, która pomoże młodym czytelnikom zrozumieć, że cierpliwość to nie tylko cnota, ale także klucz do wewnętrznego spokoju i satysfakcji z życia. Całość została pięknie zilustrowana. Rysunki dodają uroku, czyniąc lekturę nie tylko pouczającą, ale i przyjemną wizualnie. Jednocześnie mają w sobie nostalgię i spokój, które są tak cenne przy tej tematyce.
Wydawnictwo: HarperKids
Data wydania: 2025-02-26