Blake Crouch stworzył niesamowitą trylogię, w której drugi tom jest jeszcze lepszy od pierwszego.
Witajcie w Wayward Pines - ostatnim miasteczku na ziemi, ponad 1800 lat w przyszłości, stworzonym przez szalonego wizjonera Davida Pilchera, gdzie ludziom mówi się, co mają robić, jak żyć, a ich codzienność monitorują setki kamer. Ethan Burke jest teraz nowym szeryfem miasteczka, stara się odzyskać życie u boku żony i syna, ale prawda o miasteczku coraz bardziej mu ciąży. Kiedy Pilcher prosi go o rozwiązanie sprawy zabójstwa i tortur młodej dziewczyny Alyssy, Ethan odkrywa stowarzyszenie mieszkańców, którzy wykradają się do wnętrza góry by rozprawiać o dawnym życiu. Zamknięcie na małej przestrzeni, zagadkowe zaginięcia doprowadzają mieszkańców do wrzenia, a Ethan ogłasza swoje pierwsze igrzyska dla byłej partnerki i kochanki Kate i jej męża. Podczas igrzysk odkrywa przed mieszkańcami prawdę o Wayward Pines, co prowadzi do niewyobrażalnej tragedii.
Plusy:
+ Klimat zagrożenia, który narasta z każdą stroną.
+ Retrospekcje z Pilcherem w roli głównej, odkrycie jego brudnych sprawek, zlecenie zabójstwa żony i udział w torturowaniu Alyssy, jego córki. Szaleniec owładnięty pragnieniem bycia bogiem, okrutny i bezkompromisowy. Otwarcie bram Wayward Pines na zakończenie tomu wstrząsa czytelnikiem i skłania do natychmiastowego rozpoczęcia tomu trzeciego.
+ Tajemniczy Tobias, przebywający w dziczy i piszący pamiętnik z misji. Cały czas zastanawiałam się, kim on może być. Kiedy dowiedziałam się, że jest nim Adam Hassler, były szef Ethana, zakochany bez pamięci w Theresie i żyjący z nią w Wayward Pines, gdy Ethan był w stanie zawieszenia funkcji życiowych, byłam zszokowana i po prostu musiałam sięgnąć po "Krzyk", żeby poznać jego dalsze motywy.
+ Dalej nie wiadomo, czego uczą się dzieci w szkole, co tylko podkręca atmosferę.
+ Wreszcie można logicznie ogarnąć linię czasową.
+ Upiorna Pam, próbująca działać na własną rękę, knująca intrygi i snująca się jak cień po miasteczku.
+ Bunt mieszkańców, którzy dość mają życia w izolacji i pod obserwacją kamer.
+ Pokazanie aberracji w ich naturalnym środowisku, jako dominującego gatunku na ziemi, wywodzącego się od człowieka.
Minusy:
- Ethan - niby główny bohater, ale dla mnie jest nieco nierozgarnięty i nie potrafię się do niego przekonać.
Informacje dodatkowe o Wayward Pines. Bunt:
Wydawnictwo: Otwarte