Okładka książki - Wenus

Wenus

Młoda dziewczyna imieniem Wenus dowiaduje się o swojej śmiertelnej chorobie, co zbiega się również w czasie z odwróceniem od niej jej dotychczas najlepszej przyjaciółki. Niezwykle trudno znaleźć w sobie radość oraz chęci do życia, gdy dostajemy od niego po tyłku z każdej strony. Obok dziewczyny, niezwykłym wsparciem okazuje się przyjaciel Troy, który chciałby być kimś więcej, niż tylko przyjacielem. Pojawia się również Joy, która do tej pory była odtrącona przez społeczeństwo, a dla Wenus staje się ogromnym wsparciem.

To książka, która pokazuje jak ważne jest dla człowieka to, kto nas otacza, na kogo tak naprawdę możemy liczyć. Traktuje o wielu trudnych tematach, którymi jest zdrada, odrzucenie, społeczne prześladowanie, czy miłość ukryta pod przyjaźnią i choroba. Takie problemy najczęściej występują wśród młodzieży, często potrafią ich przerastać i przytłaczać, mierzy się z nimi niemal całe społeczeństwo, w mniejszym czy większym stopniu.

Bohaterowie powieści zostali świetnie wykreowani, co wzmaga ciekawość czytelnika. Jak to bywa w młodzieżówkach, zdarzały się momenty, w których miałam ochotę potrząsnąć bohaterką, ale myślę że ten wiek zwyczajnie ma to do siebie, że tak podchodzimy do pewnych spraw, a nasze priorytety odbiegają od realnych naszych potrzeb.

Ja ten tytuł polecam, bo myślę że nie tylko młodzież się w nim odnajdzie, ale również dojrzałe osoby odkryją tutaj cząstkę siebi"Wenus" to historia New Adult, po które nie sięgam często, niemniej jednak bardzo je lubię. Ta książka porusza wiele bardzo ważnych tematów i wzbudza całą gamę emocji.

Ja ten tytuł polecam, bo myślę że nie tylko młodzież się w nim odnajdzie, ale również dojrzałe osoby odkryją tutaj cząstkę siebie. e.

Informacje dodatkowe o Wenus:

Wydawnictwo: Harde
Data wydania: 2024-05-15
Dodał/a opinię: Małgorzata Styczeń

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 12 lat

Zobacz opinie o książce Wenus

Kup książkę Wenus

Crooked Mirror
Angelika Sadkowska0
Okładka ksiązki - Crooked Mirror

Jej przyrodni brat może ją ocalić... lub sprowadzić na nią większe piekło. Siedemnastoletnia Lacey cztery lata temu przeżyła wypadek samochodowy, w którym...

Blurred
Angelika Sadkowska0
Okładka ksiązki - Blurred

Blurred to opowieść o rozmytych granicach miłości, zaufania i pragnienia zemsty. Aurora Carrier żyje w cieniu własnych lęków, izolując się od świata, który...