Okładka książki - Weranda pachnąca jaśminem

Weranda pachnąca jaśminem

*współpraca reklamowa*

Kiedy tylko dostałam propozycję by zrecenzować kolejną książkę Kasi nie zastanawiałam się ani minuty. Wiedziałam, że to będzie emocjonalna, trudna lektura i oczywiście po ostatniej historii obawiałam się zakończenia. Autorka zaserwowała mi mocną powieść obyczajową, oddające niemal w stu procentach jej realizm, prócz wątków obyczajowych pojawiają się elementy dramatu i romansu, cała powieść ma niezwykły wydźwięk.

Zielna mała i urokliwa osada, w której rozpoczyna się historia dwóch zagubionych ludzi, którzy po powrocie do szarej rzeczywistości stawiają na zmiany. Łukasz, introwertyczny programista, który ma problemy z nawiązywaniem relacji międzyludzkich, będący też w toksycznej relacji. Ania to żona i matka, która po zdradzie męża musi zdecydować co dalej. Oboje trafiają na siebie w ciężkich dla siebie chwilach, a to co ich połączyło miało swoje konsekwencje, które ujawniły się w dokonywanych przez nich decyzjach. Krótki aczkolwiek intensywny romans mocno ich do siebie zbliżył, lecz czy dostaną oni szansę na wspólne życie?

Biorąc do ręki tę książkę wiedziałam, że będzie trudno i emocjonalnie, wiedziałam też, że niczego nie mogę być pewna na sto procent, gdyż Kasia ma to do siebie, że umie postawić fabułę na głowie w ułamku sekundy. W tej powieści dała nam wgląd do losów dwojga zagubionych ludzi, których spotkanie było punktem wyjścia z sytuacji, w których oboje się znaleźli. Patrzyliśmy na chwilowy romans, który mocno zapisał się w ich umysłach, następnie śledziliśmy ich poczynania, tory na jakie weszły ich losy, które przecięły się nie bez przyczyny. Patrzyliśmy na wydarzenia tak realne, tak prawdziwe, takie które mogą przydarzyć się każdemu, śledziliśmy jak te dwie zagubione dusze szukały do siebie drogi powrotnej.

Lektura mnie poruszyła, skupiała się na trudnych i ciężkich aspektach życia, niektóre można nawet określić kontrowersyjnymi. Autorka pokazała na stronach prawdziwe życie, ze wszystkimi wzlotami i upadkami, dawała i odbierała nadzieję, mieszała w losach bohaterów doświadczając ich na każdym kroku, a później wskazywała im tą dobrą ścieżkę, którą powinni podążać. Bałam się zakończenia, byłam ciekawa jak to wszystko się skończy. Skończyło się jak na Kasię przystało z hukiem, wieloma niedopowiedzeniami i pozostawieniem mnie w zawieszeniu. Choć końcówka mnie przybiła to wiedziałam, że pod ręką mam kontynuację tej opowieści więc jeszcze nie wszystko było stracone.

Książka intensywna w wydarzenia i emocje. Zajmująca i wciągająca od pierwszej strony, ukazująca wiele życiowych aspektów, z którymi wielu z nas może w jakimś stopniu się utożsamić, a sami bohaterowie stają się nam bliscy jak przyjaciele, patrzymy na to co robią, kibicujemy im, chcemy iw spierać ale i momentami nimi wstrząsnąć. To powieść o kolejach losu, o trudnych wyborach, o decyzjach które przynoszą konsekwencje, to opowieść o ludziach, którzy się nie poddali i dążyli do własnego szczęścia. Tej książki się nie czyta, ona sama nam mówi i pokazuje co się dzieje, dostarcza wielu wrażeń i emocji, budzi też napięcie i strach o przyszłość. To lektura, w której znajdziemy wiele wartości, wskazówek i rad, ale też wiele ostrzeżeń, zachęca do przemyśleń i może skłonić do przewartościowania swojego życia.

Bardzo mi się podobało, coraz bardziej lubię takie realistyczne historie, które wbrew pozorom mogą się przydarzyć każdemu. Książka nie jest najgrubsza, a przez wartką i intensywną akcję jej czytanie to naprawdę chwila moment, do tego autorka ma bardzo przyjemny styl pisania oddający emocje bohaterów, a czytelnicy mogą je chłonąć niczym gąbka. Czytanie tej książki to sama przyjemność a co więcej jest to historia, która zostawia trwały ślad na sercu i psychice. Moim zdaniem warto przeczytać do czego zachęcam.

Informacje dodatkowe o Weranda pachnąca jaśminem:

Wydawnictwo: Magia Słów
Data wydania: 2023-08-22
Tytuł oryginału: Weranda pachnąca jaśminem
Tłumaczenie: nd.
Dodał/a opinię: Aleksandra Iwanek

Tagi: literaturaobyczajowa powiesci obyczajowe Wydawnictwomagiasłów werandapachnącajaśminem

Zobacz opinie o książce Weranda pachnąca jaśminem

Kup książkę Weranda pachnąca jaśminem

Szczęście chwilami utkane
Katarzyna Przybysz0
Okładka ksiązki - Szczęście chwilami utkane

Czy istnieje recepta na udane życie i czy jego jakość zawsze zależy od nas?Historia dwudziestodziewięcioletniej Eleny może wydawać się banalna w świecie...

Ostatni list do Łucji
Katarzyna Przybysz0
Okładka ksiązki - Ostatni list do Łucji

Co należy zrobić w sytuacji gdy to co kochasz zaczyna się walić? Pełna optymizmu, pogodna i niezwykle wrażliwa kobieta niedługo po śmierci ukochanego...