Wichrowe Wzgórza autorstwa Emily Brontë to powieść, która od ponad półtora wieku nie przestaje budzić silnych emocji. Już sam opis fabuły zapowiada historię daleką od klasycznego romansu – to raczej studium namiętności, dumy i niszczącej siły zemsty. Autorka prowadzi czytelnika przez świat surowy, mroczny i przepełniony gwałtownymi uczuciami, gdzie miłość nie przynosi ukojenia, lecz staje się źródłem cierpienia.
Powieść rozpoczyna się w chwili, gdy pan Earnshaw przywozi do domu bezdomnego chłopca, Heathcliffa, i nakazuje swoim dzieciom traktować go jak brata. Ten gest, z pozoru szlachetny, staje się zarzewiem przyszłych tragedii. Heathcliff od początku jest outsiderem – obcy, nie do końca akceptowany, wzbudza zarówno fascynację, jak i niechęć. Najsilniejsza więź łączy go z Catherine, córką Earnshawa. Ich relacja jest intensywna, niemal dzika, pełna sprzeczności. To miłość absolutna, ale zarazem egoistyczna i destrukcyjna.
Brontë w mistrzowski sposób ukazuje psychologiczną złożoność bohaterów. Heathcliff nie jest jednoznacznie czarnym charakterem – to postać tragiczna, naznaczona odrzuceniem i upokorzeniem. Jego późniejsza żądza zemsty wydaje się naturalną konsekwencją doznanych krzywd. Problem polega jednak na tym, że zemsta nie przynosi mu ukojenia, lecz zatruwa życie jego samego i kolejnych pokoleń. Autorka pokazuje, jak nierozwiązane konflikty i tłumione emocje mogą przenosić się z rodziców na dzieci, tworząc błędne koło cierpienia.
Ogromną rolę w powieści odgrywa przestrzeń. Akcja rozgrywa się w surowym krajobrazie Yorkshire, który nie jest jedynie tłem wydarzeń, lecz niemal równorzędnym bohaterem. Wichry, wrzosowiska i ponure niebo odzwierciedlają stany emocjonalne postaci. Natura jest dzika i nieokiełznana – podobnie jak uczucia Catherine i Heathcliffa. Ten mroczny klimat sprawia, że czytelnik od pierwszych stron czuje niepokój i napięcie, które nie opuszcza go aż do końca.
Warto pamiętać, że po publikacji w 1847 roku powieść spotkała się z chłodnym przyjęciem. Krytycy zarzucali jej nadmierny pesymizm i brutalność emocjonalną. Dopiero z czasem „Wichrowe Wzgórza” zostały docenione jako wybitne dzieło literatury gotyckiej i weszły do kanonu literatury anglojęzycznej. Dziś analizuje się je jako opowieść o przekraczaniu norm społecznych, o niszczącej sile tłumionych pragnień i o granicy między miłością a obsesją.
Na uwagę zasługuje także fakt, że powieść doczekała się licznych adaptacji filmowych, a najnowsza ekranizacja w reżyserii Emerald Fennell miała premierę w lutym 2026 roku. Świadczy to o ponadczasowości historii, która wciąż inspiruje twórców i porusza kolejne pokolenia odbiorców.
„Wichrowe Wzgórza” to książka wymagająca – nie oferuje łatwych wzruszeń ani jednoznacznych morałów. Zamiast tego proponuje czytelnikowi zanurzenie się w świat gwałtownych namiętności i moralnych niejednoznaczności. To opowieść o miłości, która przekracza granice życia i śmierci, lecz jednocześnie niszczy wszystko, czego dotknie. Mroczny nastrój, silne emocje i niepokojąca atmosfera sprawiają, że lektura pozostaje w pamięci na długo – jak zimny podmuch wiatru na wrzosowiskach.
Wydawnictwo: Zielona Sowa
Data wydania: 2008-05-19
Tytuł oryginału: Wuthering Heights
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Janina Sujkowska
Ilustracje:-
Beata Zielonka
Lockwood, the new tenant of Thrushcross Grange on the bleak Yorkshire moors, is forced to seek shelter one night at Wuthering Heights, the home of his...
Jedna z najpiękniejszych książek o miłości, jakie kiedykolwiek powstały Właścicielem dwóch sąsiadujących posiadłości w Yorkshire, Wichrowych Wzgórz i...
Właśnie wróciłem z wizyty u mego gospodarza, samotnego sąsiada, z którym będę miał teraz do czynienia. To niewątpliwie piękna okolica! Nie sądzę, bym w całej Anglii mógł znaleźć miejsce tak bardzo odległe od zamętu towarzyskiego.