Ach, naprawdę wyjątkowa książka, choć pierwsze sto stron nie do końca na to wskazywało, a najgoręcej zrobiło się dopiero w drugiej połowie. Realizm i materializm przeplatają się z magią i duchowością. Występuje tu niewiele postaci, a do najciekawszych zaliczyłabym: Matty'ego czyli zdeformowanego "chłopca z ognia", który przechodzi niesamowitą metamorfozę w "mężczyznę w czarnym kapeluszu"; Sophy oraz Toni - bliźniaczki o nietypowych zdolnościach, które odrzuciły wezwanie Światłości na rzecz tytułowej Widzialnej Ciemności; pana Pedigree - pedofila o przemożnym pragnieniu zaspokajania swych żądz. Pan Pedigree, w przeciwieństwie do Sophy, nie jest ucieleśnieniem zła, ale, jak większość z nas, posiada mroczną stronę. Sophy od dzieciństwa świadomie podąża za Ciemnością, jest poza moralnością, nie uznaje wartościowania na skali dobro - zło, uczestniczy w próbach rozplątania gmatwaniny świata, jego uproszczenia, a tym samym w rozpadzie tego świata. Pedigree zaś ulega słabościom, jest postacią tragiczną, ale jednocześnie napawającą nadzieją na zbawienie grzesznych dusz. POLECAM.
Informacje dodatkowe o Widzialna ciemność:
Wydawnictwo: Czytelnik