Okładka książki - Wielkie iluzje

Wielkie iluzje

Emocje, muzyka i odkupienie w powojennym Gdańsku

Powieść Ewy Popławskiej to niezwykle poruszająca opowieść, która przenosi nas do powojennego Gdańska, pełnego wyzwań, ale i nadziei. Autorka z wielką wrażliwością opisuje losy Ani i Kazimierza Warszawskich, których życie zostało naznaczone dramatycznymi wydarzeniami. Ich związek, pogłębiający się w cieniu trudnych wspomnień, jest pełen napięcia i niewypowiedzianych emocji, które wybrzmiewają na każdej stronie tej powieści.

Ania, główna bohaterka, zmaga się z własnymi uczuciami oraz przeszłością, starając się odnaleźć równowagę w życiu. W jej historii nie brakuje także tajemnic i nieoczekiwanych zwrotów akcji, które dodają fabule głębi i intensywności. Wątek jej poszukiwań oraz zmagania z własnymi uczuciami są pełne napięcia i dają wiele powodów do refleksji.

Z kolei Kazimierz to postać pełna pasji, która mimo licznych trudności nie rezygnuje z tego, co dla niego najważniejsze. Historia bohatera jest równie dramatyczna, a jego dążenie do spełnienia artystycznych marzeń wzbogaca powieść o elementy muzyki, które doskonale komponują się z emocjami bohaterów. W życiu pojawia się moment przełomowy, który zmienia jego spojrzenie na życie i na to, co naprawdę się liczy.

Ewa Popławska, doskonale oddaje klimat powojennego Gdańska, tętniącego życiem i pełnego tajemnic. Dzięki bogatym opisom miejsc, emocji i muzyki, czytelnik może poczuć się częścią tej historii. Książkę czyta się płynnie, a dynamiczna fabuła wciąga od pierwszych stron, prowadząc nas przez zawiłości relacji międzyludzkich i emocjonalnych dylematów bohaterów.

Powieść ta to przede wszystkim opowieść o miłości, przebaczeniu, akceptacji i walce o szczęście. To książka, która porusza serce i zmusza do refleksji nad tym, co naprawdę ma wartość w życiu. Emocje, które towarzyszą bohaterom, są autentyczne i pełne prawdy, a ich losy pozostaną w pamięci na długo po zakończeniu lektury.

Podsumowując, „Wielkie iluzje” to doskonała lektura dla każdego, kto ceni literaturę obyczajową pełną emocji, życiowych zmagań i subtelnych wątków. Gorąco polecam tę książkę wszystkim, którzy szukają głębokiej, poruszającej opowieści o ludziach, ich marzeniach i dążeniu do lepszego życia.

Informacje dodatkowe o Wielkie iluzje:

Wydawnictwo: Pascal
Data wydania: 2024-10-23
Dodał/a opinię: Jagoda Buch

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Zobacz opinie o książce Wielkie iluzje

Kup książkę Wielkie iluzje

Pod złą gwiazdą
Ewa Popławska0
Okładka ksiązki - Pod złą gwiazdą

Wzruszające dzieje rodziny Sobótków Łódzka rodzina Sobótków próbuje odnaleźć się w niespokojnych czasach zapaści...

Ogniste serca
Ewa Popławska 0
Okładka ksiązki - Ogniste serca

Krew nie woda! Do ogarniętego sporami Gdańska przybywa król Jan III Sobieski. Pragnie rozwiązać lokalne konflikty, ale przede wszystkim zawrzeć sojusz...