Mam ostatnio szczęście do trafiania na świetne thrillery. Nie inaczej było w przypadku "Wiem o wszystkim" Aleksandry Śmigielskiej. Wciągnęłam tę książkę z prędkością błyskawicy i przyznaję, że była rewelacyjna. Jeśli lubisz książki, w których aż roi się od sekretów — to ta będzie idealna. Autorka nie przestaje trzymać czytelnika w napięciu, a treść tego thrillera jest tak naszpikowana tropami, że sklejone strony i ominięcie kilku zdań, wyeliminują Cię w drodze do prawdy. Tu każdy szczegół się liczy.
Weronika - niedawno odeszła od toksycznego męża, obecnie samotnie wychowuje syna, Pawełka.
Ewa - kryminalna przeszłość jej męża, Adama tylko nakręca spiralę podejrzeń w stronę jej rodziny, po tym, kiedy na terenie ogórka jej kawiarni zostaje znaleziony zam*rdowany mężczyzna.
Laura - córka Ewy i Adama (o! dopiero teraz skojarzyłam tę analogię). Kocha fotografię, jest indywidualistką, która ma już dosyć życia w kłamstwach i niepokoju.
Janina - matka Adama, teściowa Ewy i babcia Laury - charyzmatyczna postać, która dla dobra swojego syna jest w stanie poświęcić wiele, niekoniecznie patrząc przy tym na krzywdę wyrządzaną innym.
Świat tych kobiet staje w miejscu, kiedy okazuje się, że zam*rdowanym mężczyzną jest Marek, były mąż Weroniki i znajomy Adama. Gdy ten drugi w momencie wyjścia na jaw popełnionej zbrodni, znika bez śladu, wszystkie podejrzenia policji padają na niego - w końcu już kiedyś odbył karę pozbawienia wolności. Podczas gdy Weronika zajmuje się w szpitalu synem, który spadł z drzewa, ktoś zakłada na Instagramie konto, na którym publikuje zdjęcia z miejsca zbrodni. Życia kilku osób w jednej chwili zmieniają się o 180 stopni. Kto z nich podejmie próbę dojścia do prawdy, a kto z nich będzie w tę prawdę zamieszany?
Taką literaturę kobiecą, to ja poproszę wydawać częściej. Oczywiście piszę to pół żartem, pół serio, ale nie ma wątpliwości, że to właśnie kobiety są głównymi bohaterkami tej książki. Wokół nich skupiają się najważniejsze wydarzenia i one stanowią główne osie całej fabuły. Od ich decyzji i działań zależą dalsze losy zarówno nich samych oraz mężczyzn, których cienie, jak i demony przeszłości nieustannie czają się za rogiem.
To książka zdecydowanie dla fanów kilku perspektyw. Ja jestem fanką takiego zabiegu i zawsze nabieram się na to, że pokazanie jednej historii z kilku punktów widzenia da mi przestrzeń do domysłów. Śmieszne, prawda? Najczęściej mam po tym jeszcze większy mętlik w głowie, ale uwielbiam ten stan dezorientacji.
Przeczytałam tę książkę na dwa razy i pierwszą część skończyłam przed samym snem - przez całą noc miałam ją w głowie, a rano, kiedy się obudziłam pierwsza myśl, jaka przyszła mi do głowy, to, że muszę ją jak najszybciej dokończyć. To bez dwóch zdań thriller, który wzbudza emocje i nie pozostawia czytelnika obojętnym po zamknięciu ostatniej strony.
Mroczna, duszna, zagadkowa. Pełna napięcia, nieoczywista i żonglująca zwrotami akcji. Emocjonująca i emocjonalna. Zachęcać jeszcze?
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-02-12