Matczyna miłość to uczucie jedyne w swoim rodzaju. Silne, bezwarunkowe, a bezpieczeństwo dziecka stawiane jest wyżej niż matki. Kobiety walczące o swoje dzieci potrafią zrobić naprawdę wiele, nawet dopuścić do ostateczności.
"Wiem o wszystkim" to historia trzech kobiet, matek, które dobro swoich dzieci stawiają ponad wszystko. Ochrona przed złem, przykrymi zdarzeniami są priorytetem, by ich beztroskość nie została skalana przez błędy dorosłych. Gdy dochodzi do morderstwa pod kawiarnią jednej z bohaterek, zaczyna się wyścig z czasem o prawdę. W dodatku anonimowy użytkownik Instagrama publikuje zdjęcia z miejsca zbrodni. Jaki ma w tym cel? Kto jest mordercą?
Aleksandra Śmigielska powraca z thrillerem, który w pewnym sensie jest mi bliski. Sama jestem mamą i wiem, że wiele potrafiła bym zrobić, jeśli w grę wchodzi bezpieczeństwo i dobro moich dzieci. Dlatego też nie dziwię się, że bohaterki postąpiły tak jak to wygląda w fabule książki. Trzy różne kobiety, które łączy jedno - matczyna miłość. Chroniąc dzieci narażają się na niebezpieczeństwo czy odpowiedzialność karną.
Jestem pod wrażeniem knucia intrygi, a wodzenie za nos skutecznie mąciło mi w głowie. Autorka co rusz wyciąga nowe tropy, a gdy już podejrzenia kiełkują i myśli się, że trafiło się w sedno, cóż, zostaje się z niczym.
"Wiem o wszystkim" to nie tylko książka o więzi matki z dzieckiem. To historia o skrywanych tajemnicach, które burzą spokój bohaterów. O tym, do czego człowiek jest w stanie posunąć się w ostateczności. O toksycznych relacjach. O tym, że każdy popełnia błędy a ich konsekwencje są wielowymiarowe.
Aleksandra Śmigielska stworzyła thriller przepełniony miłością matczyną, toksyczną, której towarzyszą sekrety niszczące bohaterów od środka. Ukazane relacje między bohaterami są bardzo realistycznie przedstawione, dzięki czemu historia ta jest tak bliska czytelnikowi. Poznajemy ją z perspektywy postaci kobiecych, o których mowa, dzięki czemu ich motywy są bardziej zrozumiałe.
Wydarzenia z przeszłości i sytuacja w czasie teraźniejszym mocno wpływa na działania bohaterów, które śledzi się z niesłabnącym zainteresowaniem. Czytałam tę książkę z przyjemnością i niecierpliwie czekałam na kolejne wydarzenia. Bardzo zachęcam Was do przeczytania "Wiem o wszystkim". Aleksandra Śmigielska swoją drugą powieścią ponownie skradła moje serce. Polecam!
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-02-12