Okładka książki - Wigilijna opowieść o morderstwie

Wigilijna opowieść o morderstwie

Tom 3 cyklu Charles Dickens na tropie

Zbrodnia grudniową porą zagłuszona

śpiewem.

Z dźwiękiem kolęd zakończony żywot.

Spadając z nieba, zamiast płatków śniegu.

Odbija się echem, pośród grupki nieznanych widzów.

Charles Dickens świadkiem tego morderstwa. I to on będzie chciał go rozwikłać. Jednak ciało denata zostaje skradzione.

Losy osieroconego dziecka również w rękach dziennikarza.

Jego reputacja legła w gruzach.

Siła słowa ważniejsza niż fakty.

Jedno zdanie może zniszczyć drugiego człowieka w oczach wszystkich. A wieść ta rozchodzi się szybciej, niż poranne gazety. Bez świadków, potwierdzenia czy dowodów. Nieważne czy ono jest prawdziwe czy fałszywe. Konwenanse... Świat bogatych i biednych. Losy sierot spod mostu, na utrzymanie których Dickens zbierał datki z kolędowania z najbliższymi. Przecież okres przedświąteczny powinien służyć sprawianiu dobrych uczynków.

Londyn w 1835 musiał być niezwykły. Autorka przeniosła mnie do tego okresu już po raz trzeci i zatrzymała na moment czas.

Miłość Kate i Charlesa zostaje wystawiona na próbę. Czy przetrwa?

Autorka wplotła w tę historię dobrze nam znane osoby w postaci fikcji literackiej Emmanuela Screws'a i Jacoba Harleya. Pojawia się nawet wątek jego ducha.

Przemieszczałam się razem z Dickensem ciemnymi uliczkami Londynu i zastanawiałam się, jak się wtedy żyło. Czy tak ciężko było wtedy przetrwać? Niezmiennie lubię ten wiktoriański schyłek wieku 😁

Informacje dodatkowe o Wigilijna opowieść o morderstwie:

Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2025-01-29
Tytuł oryginału: A Christmas Carol Murder
Dodał/a opinię: anatomiaemocji

Tagi: Literatura kryminalna i detektywistyczna

Zobacz opinie o książce Wigilijna opowieść o morderstwie

Kup książkę Wigilijna opowieść o morderstwie

Charles Dickens na tropie. Płonne nadzieje
Heather Redmond0
Okładka ksiązki - Charles Dickens na tropie. Płonne nadzieje

Charles Dickens rozpoczyna kolejne śledztwo! We współpracy z Kate Hogarth zmuszony jest rozwiązać sprawę morderstwa panny... w sukni ślubnej! Londyn...

Charles Dickens na tropie. Opowieść o dwóch morderstwach
Heather Redmond0
Okładka ksiązki - Charles Dickens na tropie. Opowieść o dwóch morderstwach

U progu wiktoriańskiej ery Londyn ma nowego detektywa... Zimą 1835 roku młody Charles Dickens zostaje dziennikarzem ,,Evening Chronicle". Zaproszony na...