Okładka książki - Włoski dla leniwych. Skuteczna nauka nawet dla tych, którym się nie chce

Włoski dla leniwych. Skuteczna nauka nawet dla tych, którym się nie chce

Znajomość języków obcych jest umiejętnością, którą od zawsze podziwiam u innych. Chciałabym również rozwijać ją u siebie, jednak po skończeniu edukacji trudno było mi się za to zabrać. I nagle z pomocą przyszło wydawnictwo Słówko, oferując mi egzemplarz „Włoskiego dla leniwych” autorstwa Anny Tomczyk. Podeszłam do tej propozycji z niemałym entuzjazmem; dotychczas znałam w tym języku jedynie kilka podstawowych zwrotów, zatem piszę tę recenzję z perspektywy totalnego żółtodzioba.

Struktura książki jest logiczna i przejrzysta. Po zapoznaniu się z zasadami włoskiej fonetyki płynnie przechodzimy do właściwej nauki: poznajemy części mowy i konstrukcje gramatyczne, a na koniec poszerzamy zakres słownictwa. Poszczególne części są podzielone na krótkie rozdziały, dzięki czemu możemy przyswajać wiedzę w małych porcjach, idealnych „na raz”. Treści układają się w spójną całość – zaczynamy od podstaw, a następnie krok po kroku przechodzimy do bardziej skomplikowanych zagadnień.

Książka zawiera sporo ćwiczeń – autorka z pewnością zdaje sobie sprawę, że najlepiej jest uczyć się przez praktykę. Zadania same w sobie są ciekawe i zróżnicowane, lecz najbardziej podobała mi się ich treść. Pani Anna zawarła tu sporo wiedzy o kraju i jego mieszkańcach – ich kulturze, zwyczajach, najważniejszych świętach etc. „Włoski dla leniwych” nie jest więc tylko podręcznikiem do nauki języka – od pierwszych stron zanurzamy się w klimat gorącej Italii, dzięki czemu nauka staje się niezwykłą przygodą.

Wbrew tytułowi, raczej nie jest to książka dla osób stawiających pierwsze kroki w nauce języka włoskiego. Już na samym początku zauważyłam trudności związane z brakiem znajomości słownictwa i niuansów językowych. Próbowałam radzić sobie z nimi za pomocą tłumacza, co jednak wymagało dużego skupienia – a i tak miałam wrażenie, że coś mi umyka (w końcu większość dopiero co poznanych zwrotów bardzo szybko zapominałam). Przed rozpoczęciem nauki z tym podręcznikiem polecam zrobić sobie szybką powtórkę z gramatyki – będzie Wam znacznie łatwiej przyswajać materiał bez zastanawiania się nad różnicami między zaimkiem względnym a nieokreślonym ;)

Niestety, bardzo zawiodłam się na kluczu odpowiedzi. Znalazłam w nim sporo błędów – niektóre przykłady są wymieszane, a inne wręcz pominięte. Szukanie prawidłowych odpowiedzi na własną rękę było niekiedy dość frustrujące (osobiście lubię mieć pewność, że ucząc się, robię to dobrze – tutaj, zamiast zaufać autorce, musiałam pozostawać czujna).

Na koniec słówko (he he ;)) o wydaniu. Okładka zdecydowanie przyciąga wzrok (ten uroczy leniwiec towarzyszy nam również w środku!), papier jest bardzo dobrej jakości, a układ treści bardzo atrakcyjny wizualnie. Konstrukcje gramatyczne zostały pokazane obrazowo, a ciekawostki ujęte w estetyczne ramki. Na tylnym skrzydełku umieszczono habit tracker – świetne narzędzie motywujące do codziennego wracania do nauki. Po miesiącu intensywnego użytkowania mój egzemplarz dorobił się złamanego grzbietu – ostrzegam, bo wiem, że niektórzy są na to mocno wyczuleni.

Dla kogo zatem jest „Włoski dla leniwych”? Moim zdaniem może przydać się osobom nieco już obytym z językiem, na przykład jako powtórka do egzaminu, zachęta do powrotu do nauki po przerwie lub po prostu dodatkowa porcja ćwiczeń. Jeśli jesteście całkiem początkujący – możecie potraktować tę książkę jak fajne uzupełnienie bardziej szczegółowego kursu.

Pięknie dziękuję wydawnictwu Słówko za egzemplarz [współpraca barterowa] :)

Informacje dodatkowe o Włoski dla leniwych. Skuteczna nauka nawet dla tych, którym się nie chce:

Wydawnictwo: MT Biznes
Data wydania: 2025-05-16
Kategoria: Języki obce
Dodał/a opinię: Weronika Czecholińska

Tagi: Nauka języków

Zobacz opinie o książce Włoski dla leniwych. Skuteczna nauka nawet dla tych, którym się nie chce

Kup książkę Włoski dla leniwych. Skuteczna nauka nawet dla tych, którym się nie chce