Okładka książki - Wojna Ireny

Wojna Ireny

Już jutro, tj 11.08 w Wasze ręce trafi, mam nadzieję 😉, książka Wojna Ireny.

Jest to poruszająca powieść inspirowana życiem Ireny Sendlerowej, która pozostanie w moim sercu na długie lata.

Jest wrzesień 1939 roku, trwa wojna. Warszawiacy są pewni, że to już koniec wojny, jednak gdy do stolicy wkraczają wojska Niemieckie, spełniają się ich najmroczniejsze sny.

Bombardowania, łapanki, głód zbjerający śmiertelne żniwa, wszechogarniający strach to dopiero początek ich dramatu. Coraz cześciej mówi się o antysemityzmie, planach budowania getta, by odgrodzić Żydów od lepszej części miasta.

Irena jest działaczką społeczną. Właśnie zamknęli jej miejsce pracy, jednak ona nie zamierza się poddać i zgadzać się na to, co dzieje się wokół niej.

Sendlerowa nie cofa się przed niczym. Stara się pomóc każdej potrzebującej osobie, załatwia prowiant, jednak kiedy bramy getta zostają zamknięte, czuje, że to już koniec.

W trosce o swoich przyjaciół zamknętych w getcie, postanawia ubiegać się o pozwolenie na przekroczenie jego bram.

Jej życie wielokrotnie zostaje narażone, lecz Ona ma tylko jeden cel- uratować jak najwięcej dzieci z piekła, stworzyć im nową tożsamość i znaleźć rodziny zastępcze.

Wielu bohaterów, miejsc zostało wymyślonych na potrzeby fabuły, jednak większość z nich istniałno, wydarzyło się naprawdę.

Książkę czytało mi się ekspresowo, mimo tych ponad 400 str, przeczytałam ją w dwa dni. Autor napisał ją w bardzo ciekawy, interesujący i przyjemny dla oka sposób.

Polecam całym serduchem fanom wojennych powieści, chciaż nie ukrywam, że każdy historię bohaterki Ireny powinien znać.

Informacje dodatkowe o Wojna Ireny:

Wydawnictwo: Burda Książki