Akcja ma miejsce w przyszłości w czasach po Wojnie Kontynentalnej, kiedy to już podróże międzygwiezdne nie są niczym nadzwyczajnym, a wymiana narządów czy wysłużonych organów jest na początku dziennym. Jeśli chodzi o Ziemię i jej losy, to otrzymujemy tu tylko podstawowe informacje. Oprócz kilku ciekawych pomysłów, które można znaleźc także w innych tego typu powieściach, John Scalzi niczym nas tutaj nie zaskakuje.
Odniosłam dziwne wrażenie, że w "Wojnie starego człowieka" autor upraszcza wiele rzeczy. Sam jego styl jest nieskomplikowany i łatwy w odbiorze, a fragmenty zmierzające w kierunku fizycznym wykładane są w niezwykle prosty sposób, na chłopski rozum można by rzec. Potraktowane są one dość pobieżnie, autor się w nie za bardzo nie zagłębia. Dzięki czemu książka jest łatwa w odbiorze, nawet jeśli zapuszcza się naukowe tematy. Narracja, choć pierwszoosobowa, uboga jest w opisy czy to zewnętrznego świata czy tez przeżyć bohaterów. Dużo miejsca zajmują dialogi, rozmowy między bohaterami, jednak ostatecznie wypadają one naturalnie i są miłe dla oka, także nie ma z tym większego problemu.
Prostota, o której już wspomniałam, przekłada się również na samą historię, jak i bohaterów. Fabuła nie jest skomplikowana, powiedziałabym że w pewnej mierze raczej przewidywalna i podążająca pewnym schematem, ale raczej nie nudzi. Za to bohaterowie mnie nieco rozczarowali. Brakło mi u nich tego myślenia i mentalności osób starszych, wyeksponowania i położenia na to nacisku. Poza pojedynczymi przypadkami, ciągle miałam wrażenie, że mam do czynienia z postaciami młodymi, które starość mają daleko przed sobą. Ale poza tym są to osoby trochę ironiczne, z poczuciem humoru i dużym dystansem do siebie, więc miło się czyta o ich przygodach.
Myślę, że "Wojnie starego człowieka" można dać miano poprawnej, wciągającej i ciekawej powieści science fiction, wydanej w bardzo lekki sposób. Nie męczy, a wciąga i jest w stanie coś tam z siebie jeszcze wykrzesać. John Scalzi potrafi zainteresować czytelnika i utrzymać go do samego końca.
Informacje dodatkowe o Wojna starego człowieka:
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2016-09-14