Okładka książki - Wola wielu

Wola wielu

Tom 1 cyklu Hierarchia magii

Książka pt. ''Wola wielu'' autorstwa Pana Jamesa Islingtona należącą do Cyklu: Hierarchia (tom 1),którą zechciałam przeczytać ze względu na to, co ukrywa gatunek literacki fantasy i co ze sobą reprezentuje, kiedy jesteśmy świadkami losów młodzieńca będącego sierotą.

Opisywana sytuacja, w jakiej znajduje się obecnie główny bohater Vis Telimus jest mi bliski, gdyż spotykam coraz więcej osób będących sierotami, które nie zawsze są akceptowane w grupach społecznych, rówieśniczych, ale przy ogromnym szczęściu i ciężkiej pracy zyskują uznanie, wśród tych osób, które rozumieją, kim oni są i że nie tylko liczy się chęć zdobycia wysokich szczytów zawodowych, ale siła charakteru.

Wyrażanie emocji pozytywnych, jak i tych negatywnych przez bohaterów jest konieczne, bo wówczas poznajemy, jacy oni są naprawdę, co czują w chwili, kiedy walczą o przetrwanie i to, co się wydarzyło w przeszłości.

Czytając tę książkę szczególną uwagę zwróciłam na sposób zachowania Visa Telimusa będącego głównym bohaterem, co go martwiło, co powodowało w nim radość z życia, jak wytrwał trudny czas podjęcia decyzji o zemście, a może zapomni o niej, jak poradzi sobie z odkrywaniem siebie na nowo, czy podoła wszystkim obowiązkom, jakie są jeszcze przed nim, kogo uważa za najlepszego przyjaciela, a kto jest dla niego największym wrogiem, a przede wszystkim czy zachowuje za każdym razem ostrożność w nawiązywaniu nowych znajomości.

Książki tej nie czyta się szybko. Jest w niej coś, co skłania, aby przyjrzeć się nieco bliżej każdemu z bohaterów, jakie tajemnice skrywa elitarna Akademia Catenu, czy poznamy prawdę o tym, jak można żyć w poczuciu, że utraciło się nagle coś, co się kocha, a być może należy ujawnić prawdę w świecie kłamstw, które mogą zaszkodzić jeszcze bardziej niż pomóc.

Uważam, że przeczytanie książki pt. ''Wola wielu'' autorstwa Pana Jamesa Islingtona należącą do Cyklu: Hierarchia (tom 1) jest doskonale przedstawionym sprawdzianem do przejścia delikatnie krok po kroku życia, w którym należy pokonać wszelkiego rodzaju słabości, walczyć do samego końca bez względu na pojawiające się przeszkody z przeszłości i spotykać na drodze pomocnych ludzi udzielających cennych wskazówek.

Wykonane zostały na łamach książki przepiękne ilustracje autorstwa Panów Rafała Łakuty, Szymona Wójciaka podkreślające wygląd zewnętrzny przystojnego młodzieńca Visa Telimusa, a całościowa osobowość przedstawiona jest w trzech częściach podzielonych na rozdziały.

Podoba mi się to, że autor pomyślał o zamieszczeniu na końcu książki w kolejności alfabetycznej występujących głównych postaci, słowniczka, miejsca.

Polecam przeczytać tę książkę.

Informacje dodatkowe o Wola wielu:

Tłumaczenie: Grzegorz Komerski
Dodał/a opinię: Emilly26

Tagi: Kraków

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Wola wielu

Kup książkę Wola wielu

Cień Utraconego Świata
James Islington0
Okładka ksiązki - Cień Utraconego Świata

Nie ufaj niczemu, nawet własnemu umysłowi. Oto świat, w którym magia jest oczywista, niczym istnienie dobra i zła. I podobnie jak zło, do cna znienawidzona...

Blask ostatecznego kresu
James Islington0
Okładka ksiązki - Blask ostatecznego kresu

Czas ostatecznej próby nieuchronnie nadciąga. Wprawdzie Bariera znów jest cała, ale to nie znaczy, że niebezpieczeństwo zostało zażegnane. Wprost przeciwnie...