Okładka książki - Wschodnie ciało, zachodni umysł Psychologia a system czakr jako droga do jaźni

Wschodnie ciało, zachodni umysł Psychologia a system czakr jako droga do jaźni

Na rynku literatury psychologiczno-duchowej pojawia się wiele publikacji próbujących połączyć naukę z duchowością, jednak niewiele z nich robi to z taką konsekwencją, rozmachem i intelektualną odwagą jak Wschodnie ciało, zachodni umysł. Psychologia a system czakr jako droga do jaźni. To książka wyjątkowa – nie tylko dla osób zainteresowanych czakrami, jogą czy rozwojem duchowym, ale również dla czytelników psychologii humanistycznej, terapii somatycznej i pracy z emocjami.

Anodea Judith, uznawana za jedną z najbardziej rozpoznawalnych popularyzatorek systemu czakr na Zachodzie, stworzyła dzieło imponujące zarówno objętością, jak i zakresem merytorycznym. Książka liczy ponad 500 stron i już od pierwszych rozdziałów daje czytelnikowi poczucie obcowania z publikacją, która została przygotowana z ogromną starannością. Autorka nie traktuje czakr jedynie jako ezoterycznej ciekawostki. Przeciwnie – wykorzystuje je jako symboliczną mapę ludzkiego rozwoju psychicznego, emocjonalnego i duchowego.

Największą siłą tej książki jest sposób, w jaki Judith łączy tradycję Wschodu z zachodnią myślą psychologiczną. Odwołuje się między innymi do psychologii analitycznej Carl Gustav Jung, teorii rozwoju dziecka, terapii pracy z ciałem oraz współczesnych koncepcji traumy i relacji. Każda z siedmiu głównych czakr zostaje powiązana z konkretnym etapem rozwoju człowieka, określonymi wyzwaniami emocjonalnymi oraz wzorcami zachowań. Dzięki temu czytelnik nie otrzymuje abstrakcyjnego opisu energii, lecz praktyczne narzędzie do autorefleksji.

Szczególnie wartościowe są fragmenty dotyczące wpływu dzieciństwa, relacji rodzinnych, seksualności, poczucia bezpieczeństwa czy budowania własnej tożsamości. Judith pokazuje, jak niezaspokojone potrzeby z różnych etapów życia mogą manifestować się zarówno w psychice, jak i w ciele. To podejście jest bliskie współczesnym nurtom psychologii somatycznej i sprawia, że książka pozostaje aktualna mimo upływu lat. Autorka posiada wykształcenie w psychologii klinicznej oraz doświadczenie w terapii ciała, co nadaje jej rozważaniom większą wiarygodność.

Ogromnym atutem publikacji jest również jej przejrzysta struktura. Każdy rozdział poświęcony jest jednej czakrze i zawiera zarówno część teoretyczną, jak i przykłady, studia przypadków oraz wskazówki dotyczące pracy nad sobą. Czytelnik może wracać do wybranych fragmentów w zależności od własnych potrzeb, traktując książkę niemal jak podręcznik samopoznania.

Nie jest to jednak lektura lekka. Gęstość informacji, mnogość odniesień oraz akademicki momentami styl mogą wymagać skupienia i cierpliwości. Dla osób oczekujących prostego poradnika może to być wyzwanie. Z drugiej strony właśnie ta wielowarstwowość sprawia, że książka nie starzeje się po jednym przeczytaniu – wręcz zachęca do powrotów.

Informacje dodatkowe o Wschodnie ciało, zachodni umysł Psychologia a system czakr jako droga do jaźni:

Wydawnictwo: Zysk i S-ka
Data wydania: 2026-04-07
Kategoria: Psychologia
Tytuł oryginału: Eastern Body, Western Mind: Psychology and the Chakra System As a Path to the Self
Dodał/a opinię: Beata Zielonka

Tagi: psychologia

Zobacz opinie o książce Wschodnie ciało, zachodni umysł Psychologia a system czakr jako droga do jaźni

Kup książkę Wschodnie ciało, zachodni umysł Psychologia a system czakr jako droga do jaźni