[Reklama] Wydawnictwo Jaguar
Wszelkiego rodzaju tajemnice i sekrety nie są dobrym fundamentem żadnej bliższej relacji. One są kością, która uwiera i nie daje o sobie zapomnieć. A im dłużej odkłada się wyjawienie wszystkiego na później, tym trudniej zebrać się na odwagę.
Historia Zarii Ellington jest z tych traumatycznych. I tu autorka pokazała problem od zaplecza zwracając uwagę na kluczową pomoc specjalisty. Wyszło bardzo realnie i przejmująco. Sama postać głównej bohaterki cały czas trzymała się w wyznaczonych ramach. To ciepła, empatyczna, dobra kobieta ze złotym sercem, choć z połamanymi skrzydłami. Bardzo pozytywna.
Nie umniejszając historia głównego bohatera również okazała się być bardzo dobrze przemyślana i poprowadzona. Jego przeszłość budzi inne emocje a postawienie jej, naprzeciwko jego roli ojca wyszedł bardzo wyrazisty kontrast. Choć gburkowi dołożyłabym trochę tych foszków aby jeszcze mocniej podbić jego charakter. Za to tata z niego na szóstkę z plusem. A mała, rezolutna i zadziorna Penelope dosłownie skradła moje serce. Cudna dziewczynka.
Autorka pokazała sielskość i małomiasteczkowość. Zwróciła uwagę na tęsknotę będącą nieodłącznym elementem życia. Relacje damsko-męskie, rodzinne czy przyjaźń również się tutaj znalazły. Jeden tylko mały minus za zbyt szybkie moim zdaniem przeskoki między wątkami, kilka z nich zostało pominiętych i tylko zaznaczonych, że miało miejsce a szkoda, bo dla mnie okroiło to atrakcyjność fabuły.
I tu, może nastąpić lekki spojler - Penelope miała problemy z wymową a zdarzyło się kilka słów, które wypowiadała poprawnie. Ot, przeoczenie chyba nastąpiło albo słownik stwierdził, że wie lepiej, heheh.
Poza tym nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń co do tej powieści. Humorystyczna i jednocześnie poważna. Dodająca otuchy i pokazuja jak radzić sobie z tym, bo nie pozwala ruszyć dalej.
Polecam
Wydawnictwo: Jaguar