Wyjazd do Lizbony, który fundują sobie Orla i Kate ma być odskocznią od rodzinnej codzienności Orli i lekarstwem na rozwodową gorycz Kate, ale niespodziewanie zmienia się w koszmar. Niespodziewanie oczywiście tylko dla bohaterek, bo czytelnik od początku czuje, że coś wisi w powietrzu i z napięciem wyczekuje katastrofy.
Po pierwszej nocy zakrapianej alkoholem w lokalnym barze Orla budzi się z ciężką głową, lukami w pamięci i sama w pokoju hotelowym. Kate znika, a policja zdaje się bagatelizować sprawę. Napędzana strachem o przyjaciółkę Orla musi dowiedzieć się co się stało, nie może wyjechać nie poznawszy prawdy. To co odkryje pokaże jej jak mało znała Kate i nie tylko ją…
I tak jak można z przymrużeniem oka potraktować realizm prowadzonego przez Orlę śledztwa, w którym pomaga jej tajemniczy kierowca Ubera, tak warstwa psychologiczna i budowanie napięcia sprawia, czynią z tej książki coś więcej niż dobrą rozrywką.
Czy nieco naiwną, niepewną siebie, ale gdy trzeba upartą Orlę i nonszalancką, biorącą z życia wszystko, co najlepsze, manipulantkę Kate łączy prawdziwa przyjaźń? Wejście głębiej w łączącą kobiety relację ujawnia rysy i fałsz, a podsuwane przez autorkę kolejne tropy skutecznie mącą czytelnikowi w głowie.
Dynamika akcji i znakomicie oddane emocje głównej bohaterki stanowią idealne preludium do zakończenia, które zwala z nóg w momencie gdy wydaje się, że wszystko zostało już wyjaśnione. Przyznam, że zupełnie się go nie spodziewałam, ale takie twisty właśnie lubię najbardziej!
Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2022-04-13