Zwracacie podczas podróży uwagę na nazwy miejscowości? Zastanawiacie się, co oznaczają? Mnie zdarzyło się niedawno szukać znaczenia miejscowości Pyskowice, chcąc wymyślić imię dla pyskowickiego mamuta.
Nawet jeśli ich nie śledzicie, na pewno przyznacie, że są wśród nazw miast, miasteczek i wsi zarówno nazwy dziwne, jak i śmieszne, a nawet przerażające: Zimna Wódka, Swornegacie, Zgon, Całowanie, Cyców, Stolec, Piekło. Można by tak wymieniać bez liku, ale czy można tłumaczyć je dosłownie?
Michał Rusinek w liczącej 56 stron, pięknie ilustrowanej przez Joannę Rusinek książce pt.: "Wytrzyszczka, czyli tajemnice nazw miejscowości", krótko, zrozumiale, a nawet zabawnie - choć zawsze miałam poczucie, że jest osobą bardzo poważną - przedstawia etymologię nazw swoich ulubionych miejscowości.
To książka przeznaczona dla dzieci, ale i mnie, dorosłą kobietę zainteresowała już samym tytułem. Po jej przeczytaniu czuję mały niedosyt, albo raczej aż tak rozbudziła moją ciekawość, zachęcając do zabawy w detektywa. Skoro udało się wywołać taką reakcję w dorosłym, to w dziecku uda się tym bardziej. Do tego autor daje możliwość zapisania wyników własnego śledztwa, dotyczącego odkrycia znaczenia nazwy zamieszkiwanej przez nas miejscowości na dedykowanej temu stronie, co jest jeszcze bardziej zachęcające do poszukiwań i miłym ukłonem w stronę czytelnika.
Ta książka nie tylko uczy i rozbudza ciekawość, jest też inspiracją do zabawy z dziećmi w czasie podróży, albo w czasie deszczu, w domu z mapą, atlasem, bądź globusem w wyszukiwanie ciekawych nazw, a następnie informacji na temat ich pochodzenia.
Żałuję, iż nie mogłam spotkać się z Michałem Rusinkiem w czasie Festiwalu literackiego dla dzieci i młodzieży, ponieważ musiało być bardzo interesujące i inspirujące.
Życzę Wam dużej frajdy z zabawy, a ja z niecierpliwością wyczekuję przesyłki z kolejną książką Pana Michała pt.: "Podbipięta, czyli co się kryje w nazwiskach". Czuję, że to dopiero będzie gratka.
Książka jest nominowana do tytułu Książki Roku 2021 lubimyczytac.pl
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2021-06-16
Kategoria: Edukacyjne
patrycjadyrda
MÓWISZ? TO KSIĄŻKA DLA CIEBIE! Nigdy nie wiesz, o co jej chodzi? On nigdy cię nie słucha? Nie wiesz, jak poprosić szefa o podwyżkę? Informujesz...
Bez względu na to, ile masz lat, już czas, by zacząć zwiedzać świat. Na podróż nie masz forsy? Czasu? Wystarczy spojrzeć do atlasu albo zakręcić...
Czy ktoś się chowa w Częstochowie? Legenda mówi, że to miasto zostało tak nazwane, bo często chowało się (za wzgórzami), kiedy szli do niego pielgrzymi. To jednak nieprawda.