,,(...) myślała, że jej historię można napisać od nowa. Nie byłaby to opowieść o Justynie, którą ktoś porwie, ale o Justynie przebranej w strój wiceprezesa, znów skrywającej wielkie tajemnice" - fragment książki.
Tytułem ,,Wyzwolona", który ukazał się z końcem 2016 roku nakładem Wydawnictwa Replika, kończę niezapomnianą przygodę z serią ,,Porwana" autorstwa Róży Lewanowicz. Ostatni tom trylogii jest doskonałą klamrą wydarzeń przedstawionych we wcześniejszych częściach, przynosząc niezbędne wyjaśnienia, ale i pozostawiając pewien żal, że nadszedł czas rozstania z nietuzinkowymi bohaterami.
Justyna i Łukasz Meyerowie, których zdążyliśmy już dość dobrze poznać i którym należałoby życzyć, aby żyli długo i szczęśliwie, nadal nie mogą zaznać spokoju. Czeka ich ostateczne starcie z inicjatorami porwania Justyny, której afgańsko-wojskowe działania sprzed lat mają mieć związek z wiszącym nad nią zagrożeniem, od którego nie może uwolnić się ani w Afganistanie ani w Warszawie. Justyna postanawia jednak zerwać z niebezpiecznym trybem pracy najemnika, realizującego supertajne zadania bojowe na zlecenie londyńskiej ,,firmy", ponieważ chce zadbać o mającą się niedługo powiększyć rodzinę. Justyna schodzi więc z linii ognia, ale nie z linii frontu, przebiegającego tym razem nie wśród opanowanych przez Talibów wzgórz, lecz pomiędzy agenturami obcych wywiadów, głowami państw, wysoko postawionymi wojskowymi oraz mafią. Justyna po raz kolejny wykazuje się umiejętnością operowania informacjami, logicznego wnioskowania i planowania dalszych działań w taki sposób, aby zabezpieczyć tyły nie tylko sobie i mężowi, ale również członkom jej grupy komandosów, zmuszonych do natychmiastowej ewakuacji z Afganistanu. Wykorzystując swoje kontakty oraz wsparcie ze strony premiera RP, zostaje członkiem zarządu spółki, dla której wcześniej przygotowywała analizy. Co ważniejsze, punkt po punkcie realizuje plan unieszkodliwienia zleceniodawcy swojego porwania.
Róża Lewanowicz stworzyła niesamowicie sugestywną historię, która pochłania czytelnika bez reszty, przenosząc go w świat polityków finansujących prywatne wojska, sił specjalnych o międzynarodowym zasięgu działania, jak również żądnych zemsty oficerów i generałów, których niechlubne czy nawet przestępcze działania podważają przekonanie, że państwo dba o tych, którzy z narażeniem życia służą ojczyźnie.
Ostatecznie okazuje się, że wszystkie przeszkody i zagrożenia, które spadły na Meyerów są wynikiem osobistych porachunków, urażonych ambicji i niezaleczonych ran, zapomnianych przez świat, ale nieustająco jątrzących się w umysłach zaangażowanych w zakrojone na szeroką skalę poczynania szpiegowskie i militarne.
Jednym słowem: majstersztyk!
Wartka akcja, sensacja wysokiej próby, wyraziści bohaterowie, doskonale obroniona wielowątkowość, humor - oto znaki rozpoznawcze autorki trylogii ,,Porwana", które mam nadzieję jeszcze będzie mi dane podziwiać nie raz w jej dalszej karierze literackiej. Polecam Wam serdecznie przygodę z Meyerami.
Informacje dodatkowe o Wyzwolona:
Wydawnictwo: Replika