Okładka książki - Z dziejów przytułku położniczego (#1). Ból narodzin

Z dziejów przytułku położniczego (#1). Ból narodzin

Tom 1 cyklu Z dziejów przytułku położniczego

Jest to bez wątpienia jedna z lepszych książek jaką udało mi się ostatnio przeczytać. Historia powstania i rozwoju przytułku położniczego wciągnęła mnie od pierwszej strony i wiem, że koniecznie muszę przeczytać kolejne części.

Anna - pierwsza polska lekarka, która po długich staraniach i walce z ówczesną mentalnością. W czasach, gdy kobieta lekarz była na straconej pozycji, otwiera miejsce, gdzie kobiety w godnych warunkach mogą rodzić swoje dzieci.

Zosia - biedna dziewczyna, molestowana przez ojca, to właśnie w tym miejscu odnajduje swój dom i wiarę w siebie.

Jadwiga - akuszera, której zacięty charakter, kryje tragiczną życiową historię.

I Karolina - złodziejka. Czy uda jej się wyrwać z patologicznego środowiska?

To właśnie te bohaterki i ich niezwykłe historie są siłą napędową tej wspaniałej książki, ale też świat biedy, korupcji, złodziei i walki o przetrwanie.

Atutem tej powieści są nie tylko bohaterowie, ale także świetnie poprowadzona fabuła. Tutaj na każdej stronie coś się dzieje, a tło historyczne i ówczesne czasy są taką przysłowiową kropką nad i.

Mnie zawsze w powieściach interesują medyczne klimaty. W przypadku tej lektury świetnie można porównać sobie jak wyglądała medycyna i porody dawniej, a jak dziś. Jednak przede wszystkim jest to historia o ludziach i ich trudnych, ale i niezwykłych losach.

Ja w każdym bądź razie jestem tą powieścią zachwycona i już nie mogę się doczekać by sięgnąć po kolejny tom.

Informacje dodatkowe o Z dziejów przytułku położniczego (#1). Ból narodzin:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2024-05-21
Dodał/a opinię: Zaczytanyzakatek

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna romans

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Z dziejów przytułku położniczego (#1). Ból narodzin

Kup książkę Z dziejów przytułku położniczego (#1). Ból narodzin

Zakochane bez pamięci. Siedem prawdziwych historii naszych prababek
Weronika Wierzchowska0
Okładka ksiązki - Zakochane bez pamięci. Siedem prawdziwych historii naszych prababek

Siedem historii zakochanych Polek, które z miłości się buntowały, umierały lub trafiały na Syberię… Zakochane bez pamięci potrafiły walczyć o swoją...

Ekstrakt z kwiatu orchidei
Weronika Wierzchowska 0
Okładka ksiązki - Ekstrakt z kwiatu orchidei

Siostry Mazur zakładają „babską” firmę. W odremontowanej XIX-wiecznej fabryce razem z grupą pracownic rozpoczynają wytwarzanie kosmetyków...