Twórczość autora uwielbiam i z wielką przyjemnością sięgnęłam po kolejna jego książkę. Nie mówię, że była zła, ale tym razem było beż fajerwerek, które towarzyszyły mi podczas czytania poprzednich powieści.
"Za granicą " To nieco inna książka, która zdecydowanie odbiega od poprzednich. Zdecydowanie bardziej postawiono w tym utworze na wątek obyczajowy, co dla mnie nie było plusem. Właśnie te kryminalne zagadki Chmielarza uwielbiałam!
Marek i Daria wybrali się do Chorwacji na wakacje, a po drodze zabrali autostopowiczkę, która okazała się być Szwedką sąsiadującą z nimi podczas tych wakacji. Przez to, że Marek postanowił nieco popracować, Daria miała więcej czasu i znacznie zbliżyła się do szwedzkiej pary. Znajomość zaczęła przeradzać się we wzajemną fascynację, a stąd już jeden krok do pragnień i w efekcie końcowym obsesji. Jest miłość, jest zazdrość, musi być zbrodnia.
Autor w książce dość wolno wprowadza nas w świat chorwackich wakacji, długo poznajemy bohaterów, ich upodobania, preferencje. Dla mnie wstęp był zdecydowanie przeciągnięty, a początkowa akcja książki rozwija się zbyt wolno, co znacznie nuży. Ja momentami miałam ochotę odłożyć książę na bok. Niemniej jednak warto było przetrwać, bo później akcja się rozkręciła i wpleciony wątek kryminalny mnie jak zawsze u autora nie zawiódł! Lubię budowane przez niego napięcie, mylne poszlaki, które dają do myślenia. I choć tym razem niemal od razu udało mi się prawidłowo rozwiązać zagadke, to czytało się naprawdę bardzo dobrze!
Książka zdecydowanie różni się od pozostałych. Tutaj po raz pierwsze spotkałam się w twórczości autora z niemal erotycznymi opisami pragnień głównych bohaterów. Mimo wszystko był to niezwykle ważny temat, który czytelnikowi również uświadamia, jak nasze rządze mogą działać destrukcyjnie, totalnie nas oślepiając i zabierając zdolność racjonalnego myślenia.
Mimo, że książka nie jest idealna, to w sumie oceniam ją na plus. Czegoś tutaj zabrakło, co nie zmienia faktu, że nadal szczerze mogę powiedzieć, że twórczość autora bardzo lubię i polecam!
Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2023-05-31
Małgorzata Styczeń
Ktoś, kto nie jest wypoczęty, popełnia błędy. A błędy kosztują więcej niż wolny weekend.
Wilki to niewielka wieś zagubiona gdzieś nad jeziorem w województwie lubuskim. Miejscową społecznością wstrząsnęła tragedia, kiedy zamordowano tam młodą...
Współczesna historia Romeo i Julii, namiętność i zbrodnia, osadzona w małomiasteczkowych realiach, inspirowana najwspanialszą historią miłosną wszech...
Obudziła się cała obolała. Ledwo potrafiła poruszać rękami. Przez moment bała się, że jeśli spróbuje wstać, pęknie na pół spróchniała deska. Dlatego leżała, robiąc wszystko, żeby nawet nie drgnąć.