Dzisiaj chciałam Wam opowiedzieć o ciekawej książce, po którą sięgnęłam po przeczytaniu „Nie pytaj”. Często mi się zdarza poznawać nowych autorów dzięki premierom. Jednak jak mi się książka spodoba z chęcią nadrabiam zaległości i czytam starsze wydania. „Za żywopłotem’’ to bardzo udany debiut, który został nominowany przez Lubimyczytać.pl jako debiut roku. Myślę, że książka ta, ma na to wielkie szanse. Czytając ją nawet przez moment przez myśl mi nie przeszło, że to może być debiut, lub autorka musi nad czymś popracować… oo nie… Książka jest bardzo dopracowana a temat, który jest opisany wciąga od samego początku. Trzyma w napięciu, które stopniowo rośnie i ciągle ciekawi, ponieważ autorka częstuje nas, co kawałek nowymi akcjami, pełnych ludzkich dramatów.
Książka opisuje życie Miłosza, który zostaje skazany za zabicie swojego przyjaciela i współwłaściciela wspólnej dobrze prosperującej firmy. Zostaje osadzony na 25 lat więzienia, a za dobre sprawowanie wychodzi na wolność po 15 latach.
Nikomu nie trzeba mówić, jak takiej osobie może być ciężko przystosować się do nowych warunków. Warto też zastanowić się, czy ten czas w miejscu, w którym przebywał nie zmienił go na gorsze?? Kim teraz jest i kim chce być?
Ma cel, za wszelką cenę chce się dowiedzieć, kto zabił jego przyjaciela i kto go wrobił w to morderstwo. W wyniku prywatnego śledztwa, Miłosz zaczyna łączyć wątki, które na pozór są ze sobą niepowiązane. Czy winny poczuje zagrożenie i czy zostanie schwytany? A może zrobi coś, by pogrążyć „Skazanego”, który może ponownie trafić za kratki.
Zbieranie tropów i babraniu się w „zeschniętym gównie’’ przyniesie ból i niewygodę wielu osobą. Jedni będą chcieli poznać prawdę inni ją znają i nie chcą, by ktoś się o niej dowiedział.
Świetny debiut i jeśli jest jeszcze ktoś, kto tej książki nie czytał, to bardzo polecam. Nie sposób się przy niej nudzić i nie trzeba przy niej pić kawy, bo tętno rośnie z każdą przeczytaną kartką. A jeśli już ją czytaliście, to polecam najnowszą książkę „Nie pytaj”, którą równie wysoko oceniam.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2023-02-15
Poczytajzemna
Czy na pewno zawsze warto pytać? Każdy chce znać swoje korzenie. To daje tak potrzebne człowiekowi poczucie przynależności. A co jeśli nie wie, kim jest...