Ręka w górę, kto z Was pracuje w upragnionym zawodzie? A ilu z Was jest z tego zadowolonych? Kto nie czuje się zawiedziony, bo jego oczekiwania rozminęły się z rzeczywistością? Na pewno są takie osoby, ale umówmy się, że jest ich mniejszość. W większości przypadków czujemy się sfustrowani, wykorzystywani i nawet jak jesteśmy w domu, to nie potrafimy tej roboty wyłączyć, ciągle gdzieś z tyłu głowy rozpatrujemy wypadki dnia.
Tak też wygląda życie Björna Diemela - adwokata dużej kancelarii. Jego klientem jest szef miejscowej mafii, więc nie dziwne, że przez pracę jest wiecznie spięty i nie potrafi ot tak zostawić jej za drzwiami. Żona stawia mu ultimatum - albo pójdzie na terapię, która poprawi jego work-life balans, albo pożegna się z ukochaną córką.
I tu wchodzi terapeuta, który uczy uważności: "Kiedy stoisz pod drzwiami i czekasz, to stoisz pod drzwiami i czekasz. Kiedy kłócisz się z żoną, to kłócisz się z żoną. Na tym polega uważność. Jeśli natomiast czekając pod drzwiami, w myślach kontynuujesz kłótnię z żoną, to nie jest uważność. To czysta głupota." Mimo początkowych obiekcji, Björn bierze sobie te uwagi do serca i zaczyna do nich stosować. Odkrywa, że faktycznie czuję się lepiej, a jego relacje bardzo się poprawiają. Gdy klient przerywa mu czas, jaki miał poświęcić córce, bierze w rękę poradnik i zgodnie z zasadami mindfulness pozbywa się intruza na zawsze.
"Zabijaj uważnie" to debiut Karstena Dusse i jak dla mnie jest to bardzo udany debiut. Książka napisana jest z niezwykłą lekkością, przez co czyta się ją z ciekawością i lekkim uśmiechem. Każdy rozdział zaczyna cytat odnoszący się do zasad uważności i przyznam szczerze, że sama sporo z nich przeanalizowałam i wzięłam do serca.
Bardzo dziękuję Wydawnictwo Otwarte za możliwość zapoznania się z książką przed premierą. Naprawdę świetnie się bawiłam. Premiera książki już 02.06. Polecam, bo to dobra zabawa i terapia w pigułce w jednym.
Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2021-06-02