Okładka książki - Zabójcza wycieczka

Zabójcza wycieczka

No to dziś jedziemy na wycieczkę do Warszawy razem z grupą ekscentrycznych i ekstremalnych potomków polskich emigrantów wojennych – Polonii w drugim, czy tam trzecim pokoleniu, która wprost z Wielkiej Brytanii przyjechała do naszej zacnej stolicy. Anglicy z polskimi korzeniami i portfelami wypchanymi szmalem zjawili się właśnie w Warszawie, by wzbudzić w sobie „miłość do straconej ojczyzny, wyzwolić tęsknotę za utraconą ziemią ojców i spowodować chęć powrotu na łono”. Przynajmniej oficjalnie.

Ta wymagająca i nietuzinkowa grupa zostaje zakwaterowana w hotelu Bristol (czyli na bogato) i otrzymuje do dyspozycji energiczną i pałającą miłością do Warszawy przewodniczkę – Magdę Łaszyńską. Profesjonalistkę w każdym calu. Osobę, która jest w stanie dostosować program zwiedzania tak, by każdy z uczestników poczuł się usatysfakcjonowany.

Jedna z zaplanowanych „atrakcji” zamienia się jednak w kryminalną aferę. Do akcji wkracza stołeczna policja. A dokładniej, przystojny komisarz Izydor Kościesza, który z zacięciem godnym rasowego charta z zawrotną prędkością prowadzi tajemnicze śledztwo. Węszy, pyta, dedukuje.. No a wycieczka nadal trwa..

Czy ktoś tu dybie na życie niektórych członków wycieczki?

Jaką tajemnicę sprzed lat skrywa Warszawa?

„Zabójcza wycieczka” to lekki kryminał z elementami komedii. Trochę na poważnie, w większości na wesoło. Bywa też romantycznie. Dużo się dzieje. Przeszłość miesza się z teraźniejszością. A wszystko to w pięknej scenerii stolicy, którą mamy okazję zwiedzać z profesjonalnym i zakochanym w tym mieście przewodnikiem.

Polecam.

Informacje dodatkowe o Zabójcza wycieczka:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2022-02-08
Dodał/a opinię: Anna Biarda

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Zabójcza wycieczka

Kup książkę Zabójcza wycieczka