Słyszeliście kiedyś o takiej postaci z kryminalnego świata jak Paul John Knowles (pod przydomkiem Casanova Killer)?
To amerykański seryjny morderca mający na swoim koncie ok. 30 morderstw.
Porywał, gwałcił, zabijał.
To jemu poświęcona jest czwarta książka Ryana Greena należąca do serii True Crime wydawnictwa Wielka Litera.
"Paul nigdy nie oglądał się za siebie, nie musiał, nie chciał. Ekscytowało go to, co było dopiero przed nim – prawie wszystko mogło się jeszcze wydarzyć."
"Zabójczo przystojny" to historia już od młodości zdegenerowanego mężczyzny, który w konflikt z prawem popadł zaczynając od bójek i kradzieży. Nie umniejszając jego czynom, faktem jest, że początkowo gość miał najzwyczajniej pecha i pierwszą ofiarę zabił przez przypadek. Ale potem było tylko gorzej. Wiedział jak uciec policji, wiedział, że dla wielu kobiet jest przystojny. Chciał nawet ułożyć sobie życie z narzeczoną ale gdy go porzuciła - nie liczył się już z nikim. Nie miał zahamowań, a zabijanie niewinnych, bezbronnych i często przypadkowych ludzi po prostu mu się podobało 😱.
Najciekawsza strona tej książki jest psychologia postaci. Dowiadujemy się, co dokładnie wpłynęło na jego zachowania i śledzimy po kolei zbrodnie, jakich dokonał. Sama wcześniej o nim nie słyszałam więc czytając "Zabójczo przystojnego" z każdą kolejną ofiarą czułam coraz większe nerwy i byłam pełna oczekiwania, aż w końcu zostanie złapany i zaprzestanie tego strasznego, śmiercionośnego rajdu po Stanach.
Książkę dzięki małemu, poręcznemu formatowi czyta się w mgnieniu oka choć oczywiście historia jest brutalna i szokująca ale przy tym dość zwięzła, a wcześniejsze tomy z tej serii już mnie do tego przyzwyczaiły.
Wydawnictwo: Wielka Litera
Data wydania: 2023-08-23
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: Drop Dead Dangerous
pannamelancholia
Bestia - w 1980 roku w Kolumbii Brytyjskiej zaczynają znikać dzieci. Mimo rozszerzonych poszukiwań policji nie udaje się ich odnaleźć, a kolejne zgłoszenia...
Nie ma we mnie pragnienia zmiany. Jedynym moim pragnieniem jest, by zmienić ludzi, którzy chcą zmienić mnie. I jestem przekonany, że jedynym sposobem,...