Po lekturze Jej wszystkich żyć Kate Atkinson, bardzo chętnie sięgnęłam po jej Zagadki przeszłości - gatunek, w którym próbuje się odnaleźć. No właśnie - PRÓBUJE - według mnie ciężko jej to idzie. Postawiłam chyba za wysoko poprzeczkę autorce. Wiedząc, że Czarna Seria wydawnictwa to niesamowite i bardzo dobre kryminały, tak ten w wypadku Kate Atkinson, jest na bardzo niskim poziomie.
Co nam serwuje autorka? Kilka historii, zagmatwanych i przydługich. Czytając już drugą historię czułam znużenie i nie raz hamowałam się od ziewania. Gdy w końcu nużące wprowadzenia do historii się skończyły, poczułam ulgę, że w końcu zacznie się dziać. Pojawił się prywatny detektyw Jackson Brody. I już, już czekałam na niesamowitą fabułę, pełną zwrotów akcji. Wszystko wydawało się ładnie klarować, zazębiać..., ale znowu te opisy, które tak naprawdę zamiast wnosić coś do lektury, to odrzucały od niej.
Może Kate Atkinson rzuciła sie trochę na głęboką wodę, myśląc, że skoro kryminały są teraz bardzo poczytne to i ona coś napisze? No niestety, według mnie poległa. Nie powiem jej styl i plastyczność języka zachwyca, jednak za dużo chciała umieścić wątków w jednej historii, za dużo bohaterów, którzy tak naprawdę nic nie wnoszą.
Nie raz miałam ochotę rzucić książką przez okno, jednak ciekawa, jak też historia się zakończy, brnęłam przez historie, które Atkinson przede mną rysowała. Cóż, zakończenie słabe, a lektura, a tym bardziej autorka już mnie do siebie zniechęciła maksymalnie.
Nie sięgnę po kolejne książki autorki a tym bardziej po kontynuację tej serii.
Informacje dodatkowe o Zagadki przeszłości:
Wydawnictwo: Czarna Owca