Okładka książki - Zaginiona

Zaginiona

Tom 1 cyklu Cold Case

Kto z Was przyzna mi rację, że skandynawskie kryminały można od razu rozpoznać?
Choć trudno mi jednoznacznie wskazać czym się cechują, to za każdym razem po przeczytaniu kilku stron, nie znając wcześniej ani autora, ani tytułu to po prostu czuć! Chodzi mi o pewnego rodzaju surowość, długie opisy, niespieszną akcję i często dużo trupów 😉
Znalazłam nawet określenie na te powieści „nordic - noir”, czyli historie kryminalne, mroczne , pełne zagadek i niejasności z Północy. Przyznaję, że pierwszy raz się spotkałam z tym terminem.

Ale do meritum…

Ostatnio sięgnęłam po książkę ZAGINIONA. Co mnie do niej ciągnęło? Przede wszystkim fakt, że to właśnie skandynawska literatura, którą bardzo lubię, druga kwestia to motyw „cold case” - uwielbiam jeszcze bardziej 😉
Szesnaście lat temu zaginęła nastolatka i po dzień dzisiejszy nie wiadomo co się jej przytrafiło, dodatkowo teraz w Malmo grasuje morderca i gwałciciel, potwór, który za cel obiera zawsze kobiety i atakuje je w ich własnych domach. Te sprawy, teraźniejsza i ta sprzed lat mają wspólny mianownik, czy zatem to ten sam sprawca?

Dostałam w tej książce wszystko to, czego oczekiwałam od literatury szwedzkiej. Trudną sprawę, która powoli się rozwijała, bo zamiast wartkiej akcji autorka skupiała się właśnie na wcześniej wspomnianych opisach. Czytając tę historię widziałam ją oczami wyobraźni, kadr po kadrze i muszę przyznać, że to były bardzo dobry film 🙂 Jedno jest pewne, tu trochę trzeba się skupić, żeby w pełni poczuć ten klimat, żeby wejść w stu procentach w umysły bohaterów, którzy są świetnie wykreowani.

Skandynawia kojarzy nam się (a może tylko mi? 😉) z chłodem, szarością, mgłą… i to wszystko znajdziecie w tej książce.

Informacje dodatkowe o Zaginiona:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie