„Zaklęcie dla czarownika” Magdaleny Kubasiewicz to już czwarty tom mojego ulubionego cyklu autorki – „Wilcza Jagoda”. I muszę przyznać, że seria nie traci na jakości – wręcz przeciwnie, z tomu na tom staje się coraz bardziej dopracowana i wciągająca.
Kubasiewicz stworzyła niezwykle wyrazistą, wielowymiarową główną bohaterkę – Jagodę – której po prostu trudno nie polubić. To postać z charakterem, ale też z przeszłością, która ją kształtuje i dodaje głębi. Jej relacja z Calebem rozwija się powoli, naturalnie, bez zbędnego pośpiechu czy przerysowania, co bardzo mi się podobało – w literaturze fantasy to wcale nie jest takie oczywiste.
Dialogi są napisane z lekkością i wyczuciem, często błyskotliwe, czasem wzruszające – zdecydowanie stanowią jeden z najmocniejszych elementów książki. Sama fabuła również nie zawodzi – trzyma w napięciu, a jednocześnie daje przestrzeń na budowanie klimatu i pogłębianie relacji między postaciami.
Warto też wspomnieć o pięknych, przyciągających wzrok okładkach całej serii – to prawdziwa gratka dla oka i świetne uzupełnienie klimatu książki.
Jeśli ktoś jeszcze nie zna „Wilczej Jagody”, gorąco polecam rozpocząć tę przygodę od pierwszego tomu. To seria, która łączy magię, emocje i świetny styl pisarski – i zdecydowanie zasługuje na uwagę 😊.
Wydawnictwo: Sine Qua Non
Data wydania: 2023-11-08
Roksana
Witamy w Krakowie, stolicy Polanii! Tu w Vistuli pływają topielice, w jaskiniach pod Wawelem śpi smok, a na tronie zasiada król – z Pierwszą Czarodziejką...
150 ślub w karierze fotografki Emilii Brzeskiej... Nie doszedł do skutku. Panna Młoda, Cecylia Złota, na darmo czekała na narzeczonego. Zamiast niego przyszedł...