Okładka książki - Zapaść. Reportaże z mniejszych miast

Zapaść. Reportaże z mniejszych miast

„Zapaść. Reportaże z mniejszych miast” Marka Szymaniaka to kolejna wartościowa pozycja z katalogu Wydawnictwa Czarne. Autor, przygląda się sprawom, które kształtują codzienność wielu ludzi – tym razem zagłębiając się w problemy dotykające mniejszych ośrodków miejskich w Polsce.

Szymaniak porusza szereg trudnych tematów: depopulację, upadek przemysłu, brak miejsc pracy, kryzys mieszkaniowy, trudności z dostępem do opieki zdrowotnej, zanieczyszczenie powietrza, lokalne układy polityczne czy starzejące się społeczeństwo. Zamiast jednak opierać się wyłącznie na liczbach i analizach, wyrusza w teren, rozmawia z mieszkańcami, działaczami, samorządowcami – tymi, którzy codziennie doświadczają skutków tych zjawisk.

Nie unika trudnych pytań, ale nie próbuje też narzucać własnych ocen. Uważnie słucha – zarówno tych, którzy zdecydowali się opuścić swoje rodzinne miejscowości, jak i tych, którzy mimo trudnych warunków postanowili zostać.

Łącząc indywidualne historie z szerszym kontekstem społecznym, autor tworzy rzetelny i poruszający obraz Polski lokalnej. Zdecydowanie polecam!

Informacje dodatkowe o Zapaść. Reportaże z mniejszych miast:

Wydawnictwo: Czarne
Data wydania: 2021-06-23
Kategoria: Socjologia, filozofia
ISBN: 9788381912525
Dodał/a opinię: Roksana

Tagi: Administracja miejska i aglomeracyjna bóg

Zobacz opinie o książce Zapaść. Reportaże z mniejszych miast

Kup książkę Zapaść. Reportaże z mniejszych miast

Urobieni. Reportaże o pracy
Marek Szymaniak0
Okładka ksiązki - Urobieni. Reportaże o pracy

Ponad półtora miliona ludzi pracujących w Polsce żyje w ubóstwie. Przeciętny Polak przepracowuje w roku niemal dwa tysiące godzin, co daje nam drugie...