Okładka książki - Zaplątani w układ

Zaplątani w układ

Tom 2 cyklu Wplątani

*współpraca reklamowa*

Choć to drugi tom serii "Wplątani" można go czytać bez znajomości pierwszego tomu, jednak ja osobiście zachęcam do czytania po kolei, wszytko będzie prostsze do zrozumienia, a kilka wątków się przeplata, a jako że jestem fanką twórczości Agnieszki to z doświadczenia powiem, że warto poświęcić chwilę na każdą z jej książek. Książka jest romansem z moim ukochanym age gap oraz oczywiście układem, który zmieni wszytko.

Cass staje przed dylematem, by nie stracić rodzinnej fortuny musi jak najszybciej wyjść za mąż, jednak jej wybranek na miejsce męża odpada w przedbiegach, dlatego też dziewczyna zgadza się na aranżowane małżeństwo z kandydatem zaproponowanym przez jej ojca, który w tym całym szaleństwie ma na względzie coś więcej niż tylko rodzinną fortunę. Jak się później okazuje Jasper i Cass już się kiedyś spotkali, a okoliczności tego spotkania były burzliwe. Dla dobra sprawy odgrywają szczęśliwą parę ale też zawierają własny układ. Plan niby idealny jednak bardzo szybko się sypie, gdy do gry wchodzą osobiste przekonania, głębokie emocje i uczucia.

Książka zaczęła się z hukiem, a takie dynamiczne i konkretne początki ja bardzo lubię, tym bardziej że później bardzo szybko dochodzimy do głównej fabuły. Głównym wątkiem jest aranżowane małżeństwo Cass i Jaspera, motyw znany i popularny, a ja nie ukrywam że już dawno nie maiłam z nim styczności, choć bardzo go lubię. Wokół tego motywu kręci się dosłownie wszytko, rodzinna fortuna, waśnie, skomplikowane relacje, sekretny układ itp. To wszytko składa się na intrygującą, wciągającą, dynamiczną i pełną zwrotów akcji opowieść, która zarówno bawi jak i łamie serce, historię przy której nie ma czasu na nudę, w której dominują sekrety, intrygi ale też emocje i uczucia.

Książki autorki zawsze wzbudzają całą gamę emocji i tutaj też tak było, wachlarz jest szeroki, opisane sytuacje bywają urocze, niektóre romantyczne i słodkie, jeszcze inne chwytają za serce, łzy kręcą się w oczach, raz za sprawą wzruszenia, innym razem z odczuwalnego w fabule bólu i cierpienia bohaterów, które się udziela czytelnikowi. Lekturę określiłabym jako komedię romantyczną, co za tym idzie znajdziecie tutaj wszystko, od zabawnych sytuacji, poprzez ludzkie dramaty, większe lub mniejsze afery, wątki poświęcone chorobie, stracie, żałobie, ale też wątki miłosne z elementami spicy. W fabule dużą wagę odgrywają też różnorakie wartości, o które poszczególni bohaterowie walczą czy wyznają, i to sprawia że ta lektura jest tak wyjątkowa.

Na uwagę zasługują bohaterowie, których nie da się nie lubić, myślałam że po Nessie i Nicku na dam rady nikogo więcej polubić w tej serii, ale moje myślenie okazało się błędne, a ja przekonałam się do Cass poznając ją bliżej i w szerszej perspektywie. Relacja bohaterów oparta jest na moich ulubionych motywach, czyli na różnicy wieku, aranżowanym małżeństwie, lekkim hatelove i układzie, także uwierzcie na słowo ta relacja jest intensywna i mega skomplikowana. Tak zwanym czarnym koniem tej powieści była babcia Cass, Elizabeth seniorka rodu, kobieta trzymająca się dawnych tradycji, siejąca w tej powieści największy zamęt, a jej cięte riposty i ciągłe przekomarzania z członkami rodziny były wręcz epickie, bez niej ta książka nie byłaby taka sama.

Książka bardzo mi się podobała, przeczytałam ją za jednym zamachem, bawiłam się przy niej świetnie. Napisana w cudownym stylu, zarówno lekkim i zajmującym. Tematyka poruszana w powieści była szeroka i różnorodna, dlatego mam wrażenie, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Lektura warta przeczytania i polecenia, jeśli jeszcze nie znacie twórczości autorki to jest to idealna okazja, żeby ją poznać, naprawdę warto.

Informacje dodatkowe o Zaplątani w układ:

Wydawnictwo: NieZwykłe
Data wydania: 2025-08-20
ISBN: 9788384182055
Język oryginału: Polski
Dodał/a opinię: olilovesbooks2

Zobacz opinie o książce Zaplątani w układ

Kup książkę Zaplątani w układ

Zemsta Castillo
Agnieszka Brückner0
Okładka ksiązki - Zemsta Castillo

Kontynuacja historii Evy i Ivo z Zemsty Kruka. Eva i Ivo coraz bardziej zbliżają się do siebie. Ich więź wzmacnia fakt, że kobieta postanawia opowiedzieć...

Forbidden Desire
Agnieszka Brückner 0
Okładka ksiązki - Forbidden Desire

Książka autorki serii „Rodzina Santo” i „Zemsta Castillo”!Zakazany romans z różnicą wieku i motywem hate-love! Gdy Grigorij Ivanow...