Okładka książki - Zawieszeni (#4). Zawieszeni. Część 4: Edi. Edi

Zawieszeni (#4). Zawieszeni. Część 4: Edi. Edi

„Zawieszeni. Edi” autorstwa Niny Włodarczyk to przejmująca i szczera opowieść o młodym chłopaku, który próbuje odnaleźć siebie w świecie pełnym niedopowiedzeń, przemilczeń i skomplikowanych relacji. To czwarta część cyklu „Zawieszeni”, jednak z powodzeniem można ją czytać niezależnie, gdyż każda książka przedstawia perspektywę innego bohatera. Tym razem w centrum uwagi staje Edi, chłopak skryty, inteligentny i pełen wewnętrznych rozterek, który choć otoczony przyjaciółmi, wciąż czuje się samotny.

Edi zmaga się nie tylko z oczekiwaniami otoczenia, ale przede wszystkim z akceptacją samego siebie. W jego historii wyraźnie wybrzmiewa temat poszukiwania tożsamości, zmagania z własnymi emocjami, lękami i brakiem zrozumienia ze strony dorosłych. Nina Włodarczyk z wyczuciem i empatią ukazuje, jak trudno jest być młodym człowiekiem w świecie, który często nie dopuszcza do głosu tego, co naprawdę istotne — emocji, potrzeby bliskości, prawa do bycia sobą.

Autorka nie koloryzuje rzeczywistości, ale też nie odbiera nadziei. Pokazuje, jak ważna jest przyjaźń i obecność drugiego człowieka, nawet jeśli czasem ta obecność nie jest idealna. Relacje Edi – Oliwier, Edi – Emi czy Edi – Kuba mają głębię, są nieoczywiste i pełne napięć, ale przez to wiarygodne i poruszające. Cała historia osadzona jest w świecie młodych ludzi, którzy wciąż próbują zbudować mosty między sobą a światem dorosłych, jednocześnie próbując zrozumieć samych siebie.

„Zawieszeni. Edi” to książka, która nie tylko porusza, ale również daje przestrzeń do refleksji. Polecam ją nie tylko młodzieży, ale także rodzicom, nauczycielom i wszystkim dorosłym, którzy chcą spojrzeć na świat z perspektywy młodego człowieka. To opowieść o samotności, ale też o nadziei, o trudnych wyborach i o tym, jak ważne jest, by być dla kogoś — choćby tylko cicho. Nina Włodarczyk po raz kolejny udowadnia, że potrafi pisać o emocjach z głębi serca i bez patosu, tworząc literaturę młodzieżową, która zostaje z czytelnikiem na długo. Serdecznie polecam całą serię Zawieszeni!

Informacje dodatkowe o Zawieszeni (#4). Zawieszeni. Część 4: Edi. Edi:

Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2025-05-06
Dodał/a opinię: Małgorzata Styczeń

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Interest age: from c 15 years

Zobacz opinie o książce Zawieszeni (#4). Zawieszeni. Część 4: Edi. Edi

Kup książkę Zawieszeni (#4). Zawieszeni. Część 4: Edi. Edi

Zawieszeni. Część 1: Oli
Nina Włodarczyk0
Okładka ksiązki - Zawieszeni. Część 1: Oli

Pierwsze cztery części "Zawieszonych" to początek ich drogi do dorosłości, budowania zespołu, pierwszego wyjścia z muzyką poza drzwi szopy, odkrywania...

Zawieszeni. Część 5: Uwertura
Nina Włodarczyk0
Okładka ksiązki - Zawieszeni. Część 5: Uwertura

,,Czy lubiła myśleć, że byli wyjątkowi? Pewnie. Czy to była prawda? Nie miała pojęcia, ale kogo to obchodziło. Wystarczyło, że dla siebie byli wszystkim...