Okładka książki - Zawisza. Czarne krzyże patronujemy

Zawisza. Czarne krzyże

Tom 1 cyklu Zawisza

Jacek Komuda od wielu lat ożywia historię za sprawą swojej widowiskowej, tętniącej akcją, przygodą i wielkimi emocjami, pisarskiej twórczości. Od wielu lat oddaje też hołd największym postaciom w dziejach naszego narodu, by wspomnieć choćby o majorze Henryku "Hubalu" Dobrzański, obrońcach Westerplatte, czy też uczestnikach walki w bitwie pod Wizną z września 1939 roku. Jego najnowsza powieść sięga w bardziej odległe zakamarki historii, przedstawiając życie, czyny i legendę najsłynniejszego polskiego rycerza - Zawiszy Czarnego.

Wydana nakładem Fabryki Słów książka pt. "Zawisza. Czarne Krzyże", przenosi nas swoimi stronami do okresu schyłku XIV wieku - czasu krzyżackiego zuchwalstwa i przemocy, jaka spotykała z ich strony ludność Żmudzi i pogranicza. Tytułowy bohater - Zawisza Czarny z Garbowa, powraca właśnie do swoich rodzinnych stron, gdzie dociera do niego tragiczna wiadomość o uprowadzeniu jego jedynego brata przez Krzyżaków. Tym samym wyrusza on wraz z grupą wiernych towarzyszy na ratunek Krukowi, a ich droga wiedzie na wciąż pogańską Żmudź. Tam też przekona się on bardzo szybko, że oto nadszedł czas walki, zemsty i największych wyzwań w całym jego dotychczasowym życiu...

Jacek Komuda oddał w nasze ręce niezwykle intrygującą, barwną i klimatyczną powieść historyczną, której strony wypełnia wielka przygoda, akcja i emocje. Tym samym raz jeszcze udało się połączyć mu historyczne realia z awanturniczą relacją spod znaku miecza i walki, która porywa nas od pierwszych stron i trzyma w wielkim napięciu do samego końca. Oczywiście oprócz dramatycznych i epickich scen, mamy tu również pokaźna porcję czarnego humoru, która zawsze charakteryzowała twórczość tego autora - zwłaszcza tę ukazującą średniowieczne i szlacheckie dzieje naszego kraju.

Fabułę książki kształtują kolejne losy słynnego polskiego rycerza, które obejmuję okoliczności podjęcia decyzji o powrocie do domu, wyprawę na Żmudź ku ratowaniu brata, konsekwencje tej decyzji oraz cały szereg wydarzeń, jakie rozegrają się na tej niezwykłej ziemi. A te wiążą się naturalnie z walką, odkrywaniem wierzeń i kultury Żmudzian, jak i też poznaniem pewnej pięknej kobiety. To wartka, poprowadzona z inteligentny sposób, nierzadko wielce zaskakująca i perfekcyjnie wypośrodkowana pomiędzy tym, co mroczne i tym, co zabawne, powieściowa relacja.

Zawisza z Garbowa to odważny, prawy i sławny w całej ówczesnej Europie, rycerz. Co istotne, autor ukazał tę postać jako człowieka "z krwi i kości", który popełnia błędy, czasami unosi się swoim honorem, jak i też ulega pokusom. I to wydaje się być bardzo dobrym posunięciem, gdyż pomnikowych i nieskazitelnych bohaterów nie chcemy dziś poznawać, za to co innego odważnych i pełnych poświęceń ludzi, dla których honor był wszystkim. Oczywiście nie tylko Zawiszę odkrywamy na kartach tej książki, gdyż warto wspomnieć tu choćby o jego wiernych druhach wyprawy na Żmudź - giermku Czeleju, młodym Gedeonie, charakternym Pergrynie, czy też pięknej, żmudzkiej szlachciance - Birucie.

Wspaniale jawi się także średniowieczny świat tej powieści, jaki tworzą polityczne intrygi, walka z krzyżackim rycerstwem, skomplikowane relacje Polaków ze Żmudzinami, czy też wreszcie konflikt nowej, chrześcijańskiej wiary z prastarymi, pogańskimi wierzeniami. W bardziej szczegółowym ujęciu zachwyca nas koloryt tej rzeczywistości, z opisami strojów, broni, zwyczajów i praw, czy też choćby pięknej natury, której dziś już nie ma. Autor zadbał tu także o właściwy język tej książki, który z jednej strony jest jak najbardziej dzisiejszy i współczesny, z drugiej jednak zachowuje ducha tamtej epoki. Dzięki temu nasza czytelnicza podróż do XIV stulecia jest naprawdę niezwykłym doświadczeniem.

O Zawiszy Czarnym powstało już wiele książek, ale ta niniejsza wydaje się być absolutnie wyjątkową i w mej ocenie najlepszą z nich. Przede wszystkim jest to bowiem opowieść o legendarnym rycerzu i zarazem zwyczajnym człowieku w jednym, którego życie wbrew pozorom nie przybierało jedynie samych jasnych i szczęśliwych barw, a wręcz przeciwnie. Po drugie książka ta łączy się płynnie z dziejami naszego kraju, ukazując naszych władców, ich politykę i ciąg wydarzeń, które w późniejszym czasie zaprowadzą polskie i litewskie rycerstwo na grunwaldzkie pola. Wreszcie pozycja ta przybiera niezwykle atrakcyjną dla współczesnego czytelnika formę, która ma szansę zachwycić miłośników akcji i przygody, nie zubożając przy tym historycznej prawdy.

Najnowsze dzieło Jacka Komudy pt. "Zawisza. Czarne Krzyże", kontynuuje sobą we wspaniałym stylu historyczno-patriotyczną serię tego autora. A czyni to za sprawą ciekawej fabuły, świetnie wykreowanych bohaterów, malowniczego obrazu średniowiecza i niezwykłego klimatu, który ma w sobie coś z rycerskiej legendy, ale też i cechuje go realizm tamtego dawnego, niełatwego życia. Jeśli macie zatem ochotę na wspaniałą, czytelniczą przygodą z najwyższej półki, to ten tytuł jest właśnie dla was. Polecam - naprawdę warto!

Informacje dodatkowe o Zawisza. Czarne krzyże:

Kup książkę Zawisza. Czarne krzyże

Galeony Wojny. Tom 2
Jacek Komuda0
Okładka ksiązki - Galeony Wojny. Tom 2

SPRZEDAŻ OD 18-01-2008! Dalszy ciąg powieści marynistycznej z pogranicza historii i fantastyki. Mija rok od rozpoczęcia polsko-szwedzkiej wojny o ujście...

Samozwaniec, tom 2
Jacek Komuda0
Okładka ksiązki - Samozwaniec, tom 2

Rok 1605. Polskie wojska wkraczają do Moskwy. Czas układów się skończył. Szarże skrzydlatych jeźdźców roznoszą armie cara Borysa Godunowa...