Okładka książki - Zdarzyło się nad jeziorem

Zdarzyło się nad jeziorem

„Zdarzyło się nad jeziorem” to opowieść o ucieczce przed przeszłością, o odnajdywaniu siebie i budowaniu nowego życia w miejscu pełnym wspomnień. Główną bohaterką powieści jest Josie Preston, młoda kobieta, która czuje się przytłoczona życiem w wielkim mieście. Szukając ukojenia po trudnych doświadczeniach, decyduje się na wyjazd do Laurel Lake, malowniczego miasteczka, w którym dorastał jej ojciec. To miejsce w jej wyobrażeniach jawi się jako spokojna przystań, gdzie można zapomnieć o problemach. Jednak rzeczywistość okazuje się nieco bardziej skomplikowana, zarówno pod względem samego miasteczka, jak i ludzi, których tam spotyka. Już na początku Josie wpada w tarapaty, dosłownie i w przenośni, kiedy przypadkiem niszczy skrzynkę pocztową swojego sąsiada Foxa Cassidy’ego. Fox to były zawodowy hokeista, znany z burkliwego i szorstkiego usposobienia. Początkowe relacje między nimi są pełne nieporozumień i spięć, jednak z czasem ich znajomość nabiera bardziej ciepłego i przyjacielskiego tonu.

Motyw grumpy & sunshine jest tutaj szczególnie wyrazisty, Josie wnosi do życia Foxa energię i optymizm, podczas gdy on stara się utrzymać dystans. Josie to postać pełna życia, która mimo własnych problemów stara się znaleźć radość w małych rzeczach. Laurel Lake, chociaż inne niż w jej wyobrażeniach, zaczyna ją przyciągać swoją prostotą i życzliwością mieszkańców. Z kolei Fox to przeciwieństwo Josie. Zamknięty w sobie, pełen zgryzoty i żalu po trudnych wydarzeniach z przeszłości. Jego twarda skorupa powoli kruszeje pod wpływem relacji z Josie. Autorka umiejętnie rozwija relację między bohaterami, pokazując, jak dwie przeciwstawne osobowości mogą się wzajemnie uzupełniać. Wątek romantyczny rozwija się w naturalny, trochę przewidywalny sposób (co w ogóle nie przeszkadza), nie brakuje w nim jednak napięcia.

Urzeka w powieści nastrojowa atmosfera małego miasteczka. Laurel Lake to miejsce, gdzie wszyscy się znają, a życie toczy się w nieśpiesznym tempie. Ten małomiasteczkowy klimat nadaje powieści wakacyjnego charakteru, kontrastując z problemami bohaterów. Powieść jest ciepła i pełna humoru, ale nie brakuje w niej poważniejszych tematów, a autorka dobrze balansuje między jednym i drugim, dzięki czemu historia jest zarówno lekka, jak i emocjonalnie angażująca. Jak już wspomniałam, pod powierzchnią lekkiej narracji kryją się trudniejsze tematy, takie jak radzenie sobie z traumą, poszukiwanie nowych dróg po życiowych zakrętach, strata, poczucie winy czy lęk przed ponownym zranieniem. To właśnie te elementy sprawiają, że historia ta nie jest jedynie romantyczną bajką o miłości w małym miasteczku. Styl Vi Keeland jak zawsze jest lekki i przystępny. Dialogi są żywe, pełne przekomarzań i zadziorności, co idealnie oddaje dynamikę między bohaterami. Nawet sceny pełne napięcia i powagi mają w sobie nutę delikatności.

„Zdarzyło się nad jeziorem” to może nie jest najlepsza książka Vi Keeland, którą czytałam, jednak bawiłam się naprawdę dobrze i polecam 🌞

Informacje dodatkowe o Zdarzyło się nad jeziorem:

Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2025-03-26
Tytuł oryginału: What Happens At The Lake
Dodał/a opinię: maitiri_books

Tagi: Romans współczesny

Zobacz opinie o książce Zdarzyło się nad jeziorem

Kup książkę Zdarzyło się nad jeziorem

Worth the Fight
Vi Keeland0
Okładka ksiązki - Worth the Fight

To nie miało znaczenia, że sędzia nazwał to czystym trafieniem. Nico Hunter już nigdy nie będzie taki sam. Elle ma dobre życie. Pracę, którą kocha...

Egomaniac
Vi Keeland0
Okładka ksiązki - Egomaniac

Zadziorne love story bestsellerowej autorki Gracza i serii MMA Fighter Emerie Rose poznaje Drew Jaggera w nietypowych okolicznościach. Bierze go za przestępcę...