W książce Zdradzony przez Kościół. Historia chłopca, który pozwał papieża jej autor, Colm O'Gorman, opowiada o swoim życiu naznaczonym traumatycznymi przejściami, które miały miejsce, kiedy był nastolatkiem. Jest to historia pozbycia się wstydu i poczucia winy i pokazania światu bolesnych wydarzeń jakie były jego udziałem. Colm O'Gorman ujawnił i nazwał po imieniu to, co przez dziesięciolecia było ukrywane. Miał odwagę pozwać hierarchów Kościoła katolickiego w Irlandii i papieża. Książka pokazuje mechanizm systemowych nadużyć jakich dopuszczali się duchowni w Irlandii i ich ukrywania. Pierwsze wydanie książki miało miejsce w Anglii w 2009 roku.
Colm O'Gorman w bardzo emocjonalnej, pierwszoosobowej narracji przedstawia nam swoje życie poczynając od okresu beztroskiego dzieciństwa w 1972 roku w niewielkiej społeczności w hrabstwie Wexford w katolickiej Irlandii. Poznajemy rodzinę O'Gormanów i społeczność najpierw malej wsi, a potem miasta do którego przeniosła się rodzina. Trauma chłopca rozpoczęła się kiedy miał 14 lat. Colm opowiada co działo się w domu księdza Seana Fortune'a i jak odbiły się te wydarzenia na jego codziennym życiu wtedy i przez kolejne lata. Pokazuje, jak wpłynęły na relacje rodzinne i społeczne: ,,Moje relacje z innymi opierały się na tym, że wyobrażałem sobie, jakim powinienem według nich być, zamiast być sobą. To był jeden z najtrudniejszych i frustrujących skutków wykorzystywania." Dopiero po wielu latach jako dorosły człowiek, Colm znalazł w sobie siłę, bo złożyć doniesienie o wykorzystywaniu seksualnym, jakiego doświadczał przez dwa i pół roku ze strony znajomego księdza Seana Fortune'a. Kiedy rozpoczęło się śledztwo okazało się, że skrzywdzonych przez duchownego chłopców jest więcej, a Sean Fortune'a jest jednym z wielu przedstawicieli Kościoła katolickiego w Irlandii, którzy dopuszczali się krzywdzenia dzieci. Jego działanie poruszyło lawinę oskarżeń wydobywając na światło dzienne wstydliwie ukrywane przez lata tajemnice. Duży wpływ na bezkarność działań duchownych miał szacunek i zaufanie jakim cieszyli się przedstawiciele Kościoła katolickiego w społeczeństwie irlandzkim. Przekonanie, że stali oni ponad prawem. Bulwersujące było milczące przyzwolenie otoczenia na to co się działo w parafiach i szkołach. Wpajane poczucie winy i wstyd skutecznie zamykały buzię skrzywdzonym dzieciom, które znosiły swoje cierpienie w samotności. Po wielu latach Colm skierował też cywilny pozew, żeby dowiedzieć się, czy zwierzchnicy Kościoła w Irlandii i Watykan wiedzieli o tym co robili ich podwładni i co zrobili, aby chronić dzieci.
Książka Zdradzony przez Kościół. Historia chłopca, który pozwał papieża jest autentyczną, przyjmującą opowieścią człowieka, który z perspektywy lat opowiada o traumatycznych doświadczeniach dzieciństwa i młodości. O wydarzeniach, które naznaczyły go na całe życie zostawiając głębokie ślady na jego ciele i psychice. Zgrozą napawa fakt, że sprawcą jest człowiek reprezentujący Kościół katolicki będący dla Colma i jego otoczenia największym autorytetem. Człowiek, którzy wykorzystał nieświadomość i przewagę swojej pozycji. Jest to opowieść o drodze jaką przebył od upokarzanego, samotnego, zalęknionego nastolatka, poprzez depresyjnego bezdomnego młodego człowieka do świadomego swoich praw i swojej wartości człowieka, założyciela i długoletniego dyrektora organizacji ,,One in Four" (charytatywnej organizacji działającej na terenie Anglii i Irlandii zapewniającej wsparcie psychologiczne i prawne dorosłym i dzieciom, ofiarom nadużyć seksualnych) oraz znanego na świecie irlandzkiego aktywisty i polityka.
Autor pisze o wydarzeniach, które miały miejsce w Irlandii, powołuje się na powstałe w tym kraju raporty, ale mechanizmy związane z systemowymi nadużyciami były takie same, we wszystkich krajach katolickich, choć skala nadużyć mogła być różna.
Colm O'Gorman pisze w sposób rzetelny, rzeczowy i klarowny, koncentruje się na swoich emocjach i przeżyciach. Przytacza fakty nie tylko osobiste, ale i ogólne dotyczące opisywanych problemów. Nie szuka łatwej sensacji, ale dąży do pokazania rzetelnej, konkretnej prawdy. Próbuje znaleźć odpowiedź na pytanie ,,Dlaczego tak się stało?". Przy tym nie odrzuca i nie atakuje Kościoła, ale szuka odpowiedzi nie tylko w Kościele, ale także w społeczności lokalnej. Lektura książki jest bardzo trudna emocjonalnie. Zderzamy się nie tylko z emocjami Colma, ale także innych skrzywdzonych, a także ich rodzin. Krzywda dziecka rodzi naturalny sprzeciw, bunt, złość i gniew. Współczucie dla ofiar jest niezmiernie przytłaczające. Z niedowierzaniem czytamy o działaniach prawników i przedstawicieli Kościoła w trakcie procesów oskarżonego księdza.
Już sam opis książki zapewne wzbudzi różnorodne emocje. Nie każdy znajdzie w sobie dość siły i odwagi, by sięgnąć po tę lekturę ze względu na kontrowersyjność tematu, a także samą treść. Tych, którzy to zrobią zapewne przytłoczy na początku siłą traumatycznych przeżyć głównego bohatera. Ale także pokaże, że pozbycie się wstydu i ujawnienie prawdy ma uzdrawiającą moc. Colm jest przykładem pokazującym, że nawet po tak trudnych przeżyciach można wiele osiągnąć, a drogą do uwolnienia jest prawda. Historia Colma O'Gormana jest też świadectwem istnienia mrocznych kart historii Kościoła katolickiego i spraw, które do tej pory ciążą na sumieniach hierarchów Kościoła a także wywołują wstyd i zażenowanie wśród szeregowych jego członków.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-07-02
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: Beyond Belief: Abused by his priest. Betrayed by his church. The story of the boy who sued the Pope
EMOL