Okładka książki - Złomiarz

Złomiarz

Myśląc o przyszłości często wyobrażamy sobie latające pojazdy i nowoczesne technologie, które ułatwią nam życie. Supernowoczesny świat gdzie wygody i luksusy nie pozwolą nam na zmartwienia. Paolo Bacigalupi pokazuje nam, że przyszłość wcale nie musi wyglądać kolorowo. W „Złomiarzu” mamy do czynienia ze zniszczonym światem pełnym zła i okrucieństwa, gdzie każdy dzień jest bitwą o przetrwanie.
W takim właśnie świecie żyje Nailer. Młody chłopak, który musi ciężko pracować, by mieć co zjeść. Z wraków statków wydobywa kable i to co jest jeszcze coś warte. Mimo iż należy do lekkiej ekipy, nie można powiedzieć, że ma łatwo. Nie rzadko naraża własne życie. W swej niedoli nie jest jednak sam. Ekipa dostaje przydział w zależności od umiejętności i predyspozycji fizycznych. Dobrze być niskim i silnym, by nie stracić pracy. Nie wszytko da się wypracować, czasem trzeba mieć po prostu szczęście i to bywa najbardziej okrutne.
W tych trudnych czasach szybko można rozpoznać kto jest przyjacielem, a kto patrzy tylko na siebie. Nailer stara się otaczać ludźmi, którym może zaufać. Nie zawsze mu jednak to wychodzi. Chłopak sam musi się przekonać czy w takim świecie warto być lojalnym przyjacielem.
Podczas gdy inni robią w pocie czoła inni szczęśliwcy liczą swoje zyski. Czasem trzeba po prostu mieć szczęście. O dziwo nasz bohater bohater właśnie je ma. Choć na pierwszy rzut oka wydaje się wręcz przeciwnie. Musi walczyć o życie a nawet nie normalnego domu, do którego mógłby wrócić po ciężkiej pracy. Jego ojciec alkoholik coraz bardziej utrudnia mu życie, a jednak wspomnienie dawnych czasów nakazuje chłopakowi opiekować się nim.

Skąd więc to szczęście, o którym marzą wszyscy. Najpierw Nailer cudem unika śmiercie, a potem odkrywa znalezisko, które mogłoby mu pozwolić być bogatym do końca życia. Wystarczy tylko pozbyć się pewnej uroczej dziewczyny. Jego przyjaciółka dostrzega szanse od losu i jest zdeterminowana by to zrobić. Zauroczony chłopak ma pewne wątpliwości...
Książkę czyta się szybko i przyjemnie. Pełna przygód młodzieżówka, której akcja dzieje się w brutalnym świecie. Ciekawy klimat, nie rozległe opisy lecz pobudzające wyobraźnię.
Powieść świetnie pokazuje różnice między biedotą i bogaczami. Własne wartości, inny stopień wytrzymałości, nawet własny slang mniej zrozumiany dla innej warstwy społeczeństwa. Obrazuje czym może być zabicie drugiego człowieka w obliczu potrzeby, czy niebezpieczeństwa. Całkiem przyjemne ukazanie przyjaźni, relacji rodzinnych i młodzieńczych zauroczeń.
Wizja brudnego świata gdzie nikt nie martwi się o słabszych. Za to Najsilniejsi jednak też nie mają łatwego życia. Mutanty z cechami ludzkimi i zwierzęcymi tresowane jak psy by służyły swoim panom mimo iż ciągle mają ludzkie umysły i wolną wolę.
Książka oryginalna i ciekawa. Porywa w wir przygód. Choć może za bardzo nie zaskakuje to całkiem przyjemnie się czyta.

Informacje dodatkowe o Złomiarz:

Kup książkę Złomiarz

Wodny nóż
Paolo Bacigalupi0
Okładka ksiązki - Wodny nóż

W przyszłości dotkniętej klęską zmiany klimatu oraz suszy górskie śniegi obróciły się w deszcz, a deszcz paruje, zanim spadnie na ziemię. W zbałkanizowanych...

Nakręcana dziewczyna
Paolo Bacigalupi0
Okładka ksiązki - Nakręcana dziewczyna

Bacigalupi prezentuje starcie kultur w obliczu katastrofy. Kalorie wypierają tradycyjne środki płatnicze, stając się podstawą wymiany handlowej,...