Nailer to m³ody, kilkunastoletni ch³opiec, którego los zmusi³ do pracowania w lekkiej ekipie przy rozbiórce wielkich tankowców. Codziennie musia³ robiæ przydzia³, a w tunelach ogromnych statków nara¿a³ siê na ogromne niebezpieczeñstwo. Na dodatek ojciec wyci±ga od niego ka¿dy ciê¿ko zarobiony grosz, by mieæ na kryszta³ i alkohol. Podczas jednej z prac wpada do pomieszczenia zalanego rop± i cudem wychodzi z tego ca³o. Od tej chwili nazywaj± go Szczê¶ciarzem i nie mija nawet tydzieñ, a znajduje kliper zatopiony podczas sztormu, a tam znajduje dziewczynê, która ¶ci±ga na niego liczne k³opoty.
Pima i Nailer po sztormie odkrywaj± wrak ogromnego klipra. Oczywi¶cie, obrabiaj± go ze wszystkiego co cenne i gdy chc± dziewczynce topielcowi uci±æ palce, aby dostaæ pier¶cionki, ale niespodziewanie dziewczyna budzi siê. Od tej chwili zaczyna siê nowy rozdzia³ w ¿yciu Nailera i bêdzie musia³ wybraæ jedn± z dróg: albo pomo¿e uciec dziewczynie do Orleanu i dostaæ siê na statek lojalnego wobec jej ojca kapitana, albo sprzedaæ dziewczynê wrogowi jej klanu Piece'owi ( nie wiem, czy dobrze napisa³em to imiê :). Nailer wybiera t± pierwsz± opcjê i od tej chwili wraz z lalusi±, Pim± i M³otem wybieraj± siê w pe³n± niebezpieczeñstw podró¿, by doprowadziæ lalusiê do (nie)bezpiecznego Orleanu. Czy uda im siê bezpiecznie udaæ do Orleanu? Jakie niebezpieczeñstwa czyhaj± na nich na miejscu? Czy dziewczyna dotrze bezpiecznie do domu?
„Wiêzy krwi to nic. Licz± siê sami ludzie. Je¶li stoj± za tob±, a ty za nimi, to byæ mo¿e mo¿na to nazwaæ rodzin±. Wszystko inne to tylko k³amstwo i mydlenie oczu.”
Dystopijny ¶wiat w powie¶ci Bacigalupiego jest ró¿ni siê od ¶wiatów w innych powie¶ciach. Naukowcy eksperymentuj± na ludzkim DNA i tworz± nowe gatunki ludzi (czyt. zmutowani ludzie z genami psów, tygrysów, etc.). Na pó³ludzi staæ tylko tych najbogatszych ludzi, którzy kupuj± towar od z³omiarzy.
Ksi±¿ka jest napisana ³atwym jêzykiem. Powie¶æ czyta siê szybko i nawet nie zauwa¿y³em jak skoñczy³em ksi±¿kê. By³em trochê zawiedziony, bo akcja rozwinê³a siê gdzie¶ na 50 stronie, a ¿e ksi±¿ka mia³a nieca³e 300 stron to ten czas bardzo szybko min±³. Czasami nie mog³em powstrzymaæ ziewania, bo by³o po prostu nudno.
Podsumowuj±c. "Z³omiarz" to interesuj±ca ksi±¿ka dystopijna. Czyta siê j± szybko, ale patrz±c na wolno rozwijaj±c± siê akcjê ksi±¿ka miejscami siê d³u¿y, ale i tak zas³uguje na Wasz± uwagê. Fani dystopii i fantastyki musz± siêgn±æ po tê powie¶æ i mo¿na j± przeczytaæ nie znaj±c poprzedniego tomu wydanego przez Wydawnictwo Literackie. Polecam!
Wydawnictwo: Mag
Data wydania: 2013-03-06
Doda³/a opiniê:
W zniszczonej przez kataklizmy Ameryce rz±dz± terror i przemoc. Olbrzymi niegdy¶ kraj pad³ ³upem niezliczonych partyzantek, które pod wznios³ymi has³ami...
Zdobywczyni HUGO, NEBULA, LOCUS, CAMPBELL, COMPTON CROOK NAJWIÊKSZE WYDARZENIE LITERACKIE OBECNEJ DEKADY 2000-2010 Nakrêcana dziewczyna (The Windup Girl)...