Okładka książki - Zmiana warty

Zmiana warty

„Zmiana warty” Elżbiety Pytlarz, to już czwarta część serii „Intrygi i namiętności”, którą pokochały kobiety!
Akcja rozpoczyna się w 1910 roku, kiedy umiera ojciec Emilii, Leon Złotkiewicz, który był zarazem jednym z najwybitniejszych bankierów tamtych czasów! Ktoś musi zająć jego miejsce, ale gry bankier był najwybitniejszy, to stanięcie na wysokości takiego wyzwania może okazać się naprawdę bardzo trudne. Ta część pozwala nam również poznać małżeństwo Michała Długopolskiego z amerykanką Katty, czy takie połączenie okaże się dobrym… Najwięcej jednak namiesza Piącha, który nagle postanowił powrócić.
Ta część zdecydowanie należy do moich ulubionych, dużo tutaj się działo, a autorka postanowiła również poruszyć tematy zmian społecznych u kulturowych, które następowały przed wybuchem nieuchronnie zbliżającej się wojny. Pokazane jest, jak wielkie znaczenie zaczyna mieć praca, która do tej pory nie była poważana. Co ciekawe pokazany został również inny aspekt, który w świecie panuje od zawsze, niemniej jednak to w dzisiejszych czasach najwięcej mówi się o handlu ludźmi i swoim ciałem. Mamy również do czynienia z nieco bardziej ciemną stroną mocy, rozbojami, podpaleniami, czy porwaniami, które przyspieszają w znacznym stopniu tempo powieści i intrygują czytelnika.
Czasy, w których przyszło żyć bohaterom powieści, z pewnością nie należą do łatwych, ale są dla nich wielkim wyzwaniem. Autorka świetnie oddaje klimat tamtych czasów, potrafi zaintrygować czytelnika, a stworzone, barwne i ciekawe postacie są zróżnicowane i każdy znajdzie osoby, które obdarzy sympatią, ale również i te, które będą go nieustannie irytowały!
Ja książkę serdecznie polecam, choć proponuję zachowanie całości serii w odpowiedniej kolejności, bo naprawdę warto!

Informacje dodatkowe o Zmiana warty:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2024-07-11
Kategoria: Historyczne
Dodał/a opinię: Małgorzata Styczeń

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna Sagi rodzinne Literatura historyczna

Zobacz opinie o książce Zmiana warty

Kup książkę Zmiana warty

Pojedynek
Elżbieta Pytlarz0
Okładka ksiązki - Pojedynek

Wiedeń i Warszawa końca XIX wieku. Henryk i Emilia Długopolscy jadą w podróż poślubną do Wiednia. Świeżo poślubieni, a już skłóceni małżonkowie zostają...

Mezalians
Elżbieta Pytlarz0
Okładka ksiązki - Mezalians

Warszawa końca XIX wieku. Miesza się ze sobą dawne ziemiaństwo, inteligencja, damy półświatka, Rosjanie i żydowska finansjera. Jedni tracą majątki i rozpamiętują...