Okładka książki - Znów mogę cię zobaczyć

Znów mogę cię zobaczyć

Alice Sun uczy się w elitarnej szkole, do której uczęszczają dzieci z dobrych i bogatych domów. Dalsza obecność dziewczyny w Airington stoi pod znakiem zapytania. Mimo że jest jedną z najlepszych uczennic, to jej rodziców nie stać na coraz wyższe czesne. Stypendium, które otrzymuje, to niestety kropla w morzu. Pewnego dnia Alice…znika. Sytuacja zaczyna powtarzać się zawsze w najmniej oczekiwanym momencie. Dziewczyna szuka pomocy u swojego największego szkolnego rywala, Henry'ego Li. Wspólnie postanawiają wykorzystać niezwykły dar Alice. A rówieśnicy są zdolni zapłacić krocie za odkrywanie sekretów innych. Czy Sun posunie się za daleko, tylko po to, żeby zostać w ukochanej szkole?

Dla dziewczyny kontynuowanie nauki w tym elitarnym miejscu jest równoznaczne z osiągnięciem sukcesu w przyszłości. Może, kiedy tak się stanie, w końcu zostanie dostrzeżona i doceniona?

Przeczytałam tę książkę na raz, a to chyba świadczy o tym, jaka ona była dobra. Historia dziewczyny, która chciała zostać zauważona, a pewnego dnia zaczyna znikać, to przede wszystkim świetny pomysł na fabułę. Potencjał tej książki został wykorzystany na max. Aż trudno uwierzyć, że to debiut literacki.

“Znów mogę cię zobaczyć” to niezwykle dojrzała młodzieżówka. Porusza problemy społeczne, a sam wątek niewidzialności pokazuje, że człowiek w akcie desperacji jest w stanie przekroczyć różne granice, aby tylko spełnić swój cel.

Nie ma tu przerysowania, nadmiernego rozwlekania problemów i dram, które ciągną się w nieskończoność. Są za to emocje, które dotykają wielu młodych ludzi.

Kreacje głównych bohaterów to złoto! Ich po prostu nie da się nie lubić. Mimo iż początkowo Henry pokazany został z perspektywy największego szkolnego rywala Alice, to zwyczajnie nie ma takiej siły, która by sprawiła, że można zobaczyć w nim, chociaż odrobinę zła. To chłopak do rany przyłóż.

Ona — potrzebowała mieć przy swoim boku kogoś, kto potrafiłby ją zauważyć nawet wtedy, kiedy była niewidzialna. On — dobry, uczciwy, troskliwy chłopak, który potrafi słuchać i być prawdziwym oparciem.

Bardzo spodobało mi się, że rozwój relacji Alice i Henry'ego został pokazany subtelnie z takim małym akcentem zadziorności, która przecież towarzyszy chyba każdemu zauroczeniu w wieku szkolnym.

Ann Liang stworzyła postaci, które myślą i czują prawdziwie. Jestem przekonana, że niejedna nastolatka i niejeden nastolatek odbiją się w portrecie głównej bohaterki, jak w lustrze.

To świetna powieść nie tylko dla młodszych czytelników. Czyta się ją rewelacyjnie. Książka została napisana w lekkim i przyjemnym stylu. Fani motywów academic rivals to lovers, slowburn romance, realizmu magicznego i romantasy pokochają tę historię. To bez wątpienia pozycja warta uwagi. Dzięki niej pokochałam literaturę azjatycką jeszcze bardziej.

Informacje dodatkowe o Znów mogę cię zobaczyć:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2024-01-10
Dodał/a opinię: zaczytania

Tagi: Dzieci od ok. 11 lat

Zobacz opinie o książce Znów mogę cię zobaczyć

Kup książkę Znów mogę cię zobaczyć

Oby to do ciebie nie doszło
Ann Liang0
Okładka ksiązki - Oby to do ciebie nie doszło

Co by było, gdyby wszyscy się dowiedzieli, co tak naprawdę o nich myślisz? Sadie Wen to chodzący ideał. Przewodnicząca elitarnej szkoły. Wzorowa uczennica...

W wody kołysaniu
Ann Liang0
Okładka ksiązki - W wody kołysaniu

Uroda Xishi jest postrzegana jako błogosławieństwo przez mieszkańców Yue – przekonanych, że najlepszym losem dziewczyny jest dobre wyjście za mąż...