Okładka książki - Zrób to od razu! Siedmiodniowy plan przezwyciężania prokrastynacji. Podkręć swoją produktywność

Chyba każdy z nas odkłada coś na później, czy to telefon do przychodni, mycie naczyń lub powieszenie obrazu, który czeka na to już kilka miesięcy i ciężko nam to zmienić, ale jest na to metoda.
Zrób to od razu! Taki tytuł nosi książka, która pomoże nam przezwyciężyć prokrastynacje w siedmiu prostych krokach. Poradnik jest naprawdę cienki, można przeczytać go w jedno popołudnie i przeanalizować wszystko, co tam jest napisane, a następnie zacząć działać. Ważne, żeby wiedzę sobie dawkować i tak jak jest tam napisane, powoli w ciągu siedmiu dni wprowadzać dobre nawyki do naszego życia, najlepiej niczego nie przyspieszać, bo szybko stracimy zapał do zmian.
Siedmiodniowy plan brzmi tak:
- Uporządkuj umysł,
- Zidentyfikuj źródło prokrastynacji,
- Zrozum, czym jest prokrastynacja,
- Zyskaj jasność,
- Wyostrz uwagę,
- Porzuć strach,
- Wdróż codzienną rutynę i pracuj nad konsekwencją.
Poradnik zawiera dużo przykładów, cytatów oraz ćwiczeń wraz ze specjalnym miejscem, gdzie mamy zeszyt ćwiczeń i odpowiadając na pytania, porządkujemy sobie wszystko w naszej głowie, mamy również puste miejsce na nasze notatki.
Ja jestem osobą, która stara się robić wszystko na bieżąco, ale są kwestie, które odkładam na później na przykład przejrzenie półki z ubraniami i wyrzucenie tych, w których już nie chodzę, cały czas odkładam to na później, chociaż bardzo mnie to męczy i często o tym myślę. Takie odkładanie różnych czynności na później ciąży na naszej psychice i często nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy, więc warto zacząć działać i zmienić nasze podejście i wreszcie realizować obowiązki od razu.
Cieszę się, że trafiłam na ten poradnik i z takim wsparciem zrobiłam listę rzeczy, które odkładałam na później i zaczęłam ją realizować, a teraz będę się starała na bieżąco wykonywać swoje obowiązki, żeby codziennie zasypiać ze spokojną głową.

Informacje dodatkowe o Zrób to od razu! Siedmiodniowy plan przezwyciężania prokrastynacji. Podkręć swoją produktywność:

Wydawnictwo: Sensus
Data wydania: 2024-12-17
Kategoria: Poradniki
Tytuł oryginału: Immediate Action: A 7-Day Plan to Overcome Procrastination and Regain Your Motivation (Productivity Series #2)
Tłumaczenie: Edyta Ładuch
Dodał/a opinię: Karolina Radlak

Zobacz opinie o książce Zrób to od razu! Siedmiodniowy plan przezwyciężania prokrastynacji. Podkręć swoją produktywność

Kup książkę Zrób to od razu! Siedmiodniowy plan przezwyciężania prokrastynacji. Podkręć swoją produktywność

Siła emocji. Jak je rozpoznać, kontrolować i ułatwić sobie życie
Thibaut Meurisse0
Okładka ksiązki - Siła emocji. Jak je rozpoznać, kontrolować i ułatwić sobie życie

Nie chłodne kalkulacje i logiczne myślenie, lecz emocje są tym, co kieruje Twoim życiem i w największym stopniu wpływa na Twoje samopoczucie. Jak sobie...