Okładka książki - Zwierzęta miast, czyli 22 portrety naszych nieudomowionych sąsiadów

Zwierzęta miast, czyli 22 portrety naszych nieudomowionych sąsiadów

Od gołębia, wróbla, czy gawrona, przez nietoperze, szczury, buszujące po drzewach wiewiórki, tuptające cicho jeże, aż po ropuchę zieloną. Znajdziecie tutaj rozmaitych przedstawicielu kręgowców, których można określić naszymi miastowymi , zwierzęcymi sąsiadami. Przy czym warto zaznaczyć, że autorka wybrała tylko niektóre zwierzęta, bo tych zamieszkujących miasta jest znacznie więcej.

Bywa, że spotykamy je na co dzień, niektóre od czasu do czasu lub tylko w określonych miejsca. Są takie, które od razu zauważymy, inne skrzętnie się przed nami ukrywają. Jedni jest pewne, miasta obfitują w zwierzęta, nie tylko te które możemy zobaczyć prowadzone na smyczy, bo mowa o tych, które nie są udomowione.

Książka wręcz obfituje w informacje na temat poszczególnych gatunków, ich rozpoznawani, czy sposobów na przetrwanie. Dowiemy się czym się żywią i w jaki sposób budują swoje domy, czy też co służymy im za miejsce zamieszkania. Z uwagi na ogrom wiedzy ta książka będzie odpowiednia dla starszych czytelników, których nie przytłoczy ilość ciekawostek i wiadomości.
Z ostatniego rozdziału dowiemy się jak możemy pomóc chorym lub rannym zwierzętom - informacje tu zawarte uwzględniają nawet przedstawicieli poszczególnych gatunków.

Czy warto sięgnąć po tę książkę? Jak najbardziej! To prawdziwe źródło wiedzy, bo klasyfikacja zwierząt jest tu zupełnie inna niż ta, którą najczęściej spotykamy w książkach dla dzieci, czyli np. zwierzęta wodne, lądowe, domowe itp.

Informacje dodatkowe o Zwierzęta miast, czyli 22 portrety naszych nieudomowionych sąsiadów:

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2023-05-31
Dodał/a opinię: malipasjonaci

Zobacz opinie o książce Zwierzęta miast, czyli 22 portrety naszych nieudomowionych sąsiadów

Kup książkę Zwierzęta miast, czyli 22 portrety naszych nieudomowionych sąsiadów

Nie wszystko złoto, co złote
Dorota Suwalska0
Okładka ksiązki - Nie wszystko złoto, co złote

Pytacie, jak to się zaczęło? Całkiem zwyczajnie. Tamtego czerwcowego popołudnia wróciłem do domu w świetnym nastroju po nadzwyczaj udanej partyjce...

Znowu kręcisz, Zuźka!
Dorota Suwalska0
Okładka ksiązki - Znowu kręcisz, Zuźka!

Zuźka chodzi do trzeciej klasy i mieszka w Brzezinie. Początkowo nie przeszkadzała jej wymarzona przez rodziców ucieczka z miasta na wieś. Dzięki...