David Attenborough, ikona przyrodniczych filmów dokumentalnych i jeden z najbardziej rozpoznawalnych głosów w telewizji, w swojej książce „Życie na naszej planecie. Moja historia, wasza przyszłość” oferuje nie tylko wspomnienie niezwykłego życia, ale także ostrzeżenie dla ludzkości i apel o pilne działanie. To połączenie autobiografii, świadectwa zmian klimatycznych i manifestu ekologicznego sprawia, że książka staje się czymś znacznie więcej niż tylko relacją z życia wybitnego przyrodnika.
Książka rozpoczyna się od osobistych refleksji autora. W wieku 94 lat Attenborough patrzy wstecz na swoje życie i przyznaje, że miał szczęście – przez dekady podróżował po świecie, obserwując jego dziką przyrodę w najbardziej niedostępnych miejscach. Dzięki jego relacjom i programom telewidzowie mogli odwiedzić Amazonkę, Wielką Rafę Koralową czy arktyczne lodowce. Te wspomnienia nie są jednak tylko barwną kroniką podróży. Attenborough zestawia je z ponurą diagnozą: świat, który znał i dokumentował, w wielu miejscach już nie istnieje lub jest na skraju zniszczenia.
Autor w przejrzysty i prosty sposób wyjaśnia, jak działalność człowieka wpłynęła na środowisko – od masowego wylesiania, przez przełowienie oceanów, aż po kryzys klimatyczny. Robi to bez przesadnego moralizowania, ale z głębokim poczuciem odpowiedzialności i troski. Jego przekaz jest klarowny: jesteśmy ostatnim pokoleniem, które może coś zmienić, i pierwszym, które zna skalę zagrożenia.
Największą siłą tej książki jest właśnie jej równowaga między osobistym tonem a naukową rzetelnością. Attenborough nie ogranicza się do diagnozy. W drugiej części publikacji przedstawia możliwe scenariusze przyszłości – zarówno te katastrofalne, jeśli nic nie zrobimy, jak i te pełne nadziei, jeśli podejmiemy konkretne kroki. Opowiada o odnawialnych źródłach energii, odbudowie bioróżnorodności i zmianach w rolnictwie. Przypomina, że Ziemia ma zdolność regeneracji – o ile jej na to pozwolimy.
Styl pisania Attenborougha jest przystępny, ciepły i pełen pasji. To nie jest zimny, naukowy wywód, lecz opowieść kogoś, kto całe życie poświęcił naturze i nie potrafi się pogodzić z jej niszczeniem. Mimo powagi tematu książka tchnie nadzieją i inspiruje do działania – zarówno na poziomie indywidualnym, jak i globalnym.
„Życie na naszej planecie” to ważna, poruszająca lektura, która powinna trafić do każdego – niezależnie od wieku czy poglądów. To głos człowieka, który widział więcej niż większość z nas i który wie, że przyszłość naszej planety zależy od decyzji podejmowanych tu i teraz.
Wydawnictwo: Poznańskie
Data wydania: 2021-02-10
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
Tłumaczenie: Paulina Surniak
Beata Zielonka
Zupełnie nowe, zaktualizowane wydanie bestsellerowego klasyka Davida Attenborough! Ptaki występują na wszystkich kontynentach. Żyją na lodowcach, pustyniach...
David Attenborough jest najbardziej znanym popularyzatorem wiedzy przyrodniczej na świecie, twórcą filmów przyrodniczych, który z kamerą objechał świat...