Apofenia. Czy znacie to słowo?
" [...] to błąd w systemie poznawczym człowieka, który sprawiał, że naturalną tendencją mózgu było szukanie wzorów w przypadkowych informacjach, co sprawiało, że widziało się rzeczy, których tak naprawdę nie było."
Sięgając po tę książkę, nie wiedziałam, czego mam się spodziewać, ponieważ jest to moje pierwsze spotkanie z autorką. Jakie było moje zdziwienie, gdy powieść Magdaleny Kornak wciągnęła mnie już od pierwszej strony. Gdyby nie to, że fabuła porusza trudne tematy, tak jak porwanie i wykorzystywanie nieletnich, to mogłabym uznać, że jest to świetna komedia kryminalna.
Dobrze czytacie. W tej powieści pełnej trudnych tematów i smutku znajdziemy też dawkę humoru. Na szczęście autorka potrafi doskonale wyważyć dawkę humoru z fabułą opierającą się na ciężkim, kryminalnym śledztwie.
Lekkość pióra Magdaleny Kornak czuć od samego początku, dlatego też książkę czyta się szybko i przyjemnie. Przyznam, że polubiłam Kiliańskiego i Wilską, ponieważ ich poczucie humoru oraz charaktery sprawiły, że po prostu nie dało się ich nie lubić 😄. Na dodatek unoszące się między nimi napięcie (wiecie, jakie 😉) sprawiało, że czasem blisko było mi do wybuchnięcia głośnym śmiechem.
W pełni rozumiałam też zachowanie adwokata Kilińskiego względem córki, ponieważ z dziećmi w tym wieku naprawdę ciężko jest się dogadać, dlatego tez wielki plus dla autorki, ponieważ naprawdę realistycznie oddała ich zachowanie.
Magdalena Kornak powoli wprowadza nas w świat funkcjonowania służb, ukazując nam krok po kroku zawiłość śledztwa dotyczącego pedofili. Nie ma tu miejsca na zbytnią brutalność, czy krwawe opisy, choć jedna ze scen może przyprawić o niestrawność.
Niepokój czuć tu od pierwszej chwili, a napięcie nie opuszcza nas do ostatniej strony, dlatego też jeśli szukacie mocnej i zarazem świetnej lektury na wieczór to polecam. Aczkolwiek przygotujcie się na wyjście ze strefy komfortu i nieprzespaną noc.
Chętnie też sięgnę po kolejne tomy tego cyklu, by przekonać się, z czym tym razem będą zmagać się nasi bohaterowie.
Polecam!
Śpij, kochanie, śpij... Po dramatycznych doświadczeniach sprzed dwóch lat prokurator Amelia Wilska i mecenas Szymon Kiliański stworzyli rodzinę. I choć...