Recenzja książki: Archipelag

Recenzuje: Myszka77

„Archipelag” Marka Stelara  to druga część serii, w której główną bohaterką jest aspirant Gosia (Gerita) Podrzycka, więc zabrałam się z lekturę nie tylko z ciekawością, ale też z przyjemnością. Po prostu autor jest jednym z moich ulubionych i po jego książki sięgam w ciemno.
Może nie odkryję niczego nowego, ale lubię, gdy to właśnie kobiety są na pierwszym planie. Nie przeszkadza mi, że głównymi postaciami są mężczyźni, lecz często kobiety spychane są na margines, jakby nie nadawały się do poważniejszych zadań.

Ta powieść nie tylko jest typowym kryminałem, ale zawiera dużą dawkę obyczajową, autor porusza trudne tematy nieuleczalnych chorób i związane z nimi relacje międzyludzkie, które wywołują wiele emocji. Opieka nad chorymi to trudne zadanie, wiem to, bo sama miałam takie zadanie, więc doskonale rozumiem zarówno Gosię Podrzycką, która opiekuje się czterdziestoletnim bratem, którego umysł jest na poziomie kilkulatka oraz wiem ile trudu i cierpliwości wymaga opieka nad osobą zmagającą się z Alzheimerem,,,

"Każda choroba otępienna ma inny przebieg, a każdy pacjent chory na którąkolwiek z nich to osobna i różna historia. Są cechy wspólne, oczywiście, ale co do zasady każdy przypadek jest indywidualny."
W Świnoujściu Podrzycka i Szenfeld jadą do parku, w którym brat Gosi znalazł ciało mężczyzny i nie pozwala nikomu do niego podejść. Policję zawiadomiła przebiegająca obok kobieta. Podrzyckiej udaje się uspokoić brata, lecz zdaje sobie sprawę, że to dopiero początek problemów.
Ofiarą okazuje się były nauczyciel fizyki a jednocześnie syn miejscowego podkomisarza.
Nieopodal w pożarze altany znaleziono ciało kobiety, wiele lat temu zaginęła jej córka, na której ślad do tej pory nie natrafiono.
Na promie mającym płynąć do Szwecji ginie znany przedsiębiorca.
Niby każde zdarzenie jest inne, lecz policjanci dość szybko znajdują coś, co je łączy.

"Trzeci trup w ciągu niecałego tygodnia. Kumulacja czy co? Fatum?"
W latach dziewięćdziesiątych w Świnoujściu doszło do tragedii, która dopiero teraz, po latach jakby odbiła się czkawką i na nowo odżyła. Dawne wydarzenia mają wielki wpływ na teraźniejszość, tylko trzeba umieć połączyć wszystkie rozsypane kawałki puzzli.
Policjanci początkowo biorą pod uwagę nawet seryjnego zabójcę...

Polecam, warto.

Marek Stelar
Cień
Marek Stelar0
Okładka ksiązki - Cień

Lato 2015. Do goleniowskiego aresztu śledczego trafia siostrzeniec znanego szczecińskiego biznesmena. Mimo zarzutów popełnienia dwóch morderstw odmawia...

Rykoszet
Marek Stelar0
Okładka ksiązki - Rykoszet

Szczecin, rok 2010. Robert Krugły, oficer Komendy Wojewódzkiej Policji, oraz prokurator Mateusz Michalczyk próbują wyjaśnić sprawę dwóch niemal identycznych...