Recenzja ksi±¿ki: Ava&Frank: Wojna i mi³o¶æ

Recenzuje: Katarzyna Krzan

Dla wielbicieli z³otej epoki Hollywood romans Franka Sinatry i Avy Gardner to prawdziwa kopalnia z³ota. To spora dawka ploteczek, anegdot i opowie¶ci snutych ze szczegó³ami nawet po kilkudziesiêciu latach. Jak zapewniaj± amerykañskie recenzje zamieszczone na Amazonie, Brady ujawnia ludzk± stronê wielkiego romansu, który przetrwa³ ma³¿eñstwo i rozwód, epickie bitwy i pokazywanie romantycznych gestów. Jego ksi±¿ka to uczciwe i wspó³czesne spojrzenie na niemal mityczn± parê, to krótka i przejmuj±ca opowie¶æ, która odwo³uje siê do szerokiego spektrum czytelników. Zagl±daj±c do ksi±¿ki, ju¿ we wstêpie widaæ fascynacjê intymnym ¿yciem dwójki bohaterów. Okraszona fotografiami i licznymi scenkami rodzajowymi historia przypomina jednak raczej zbiór prasowych wycinków ani¿eli rzeteln± biografiê. Kto co komu powiedzia³ na jakim przyjêciu, kto siê opi³ i nie móg³ doj¶æ samodzielnie do pokoju hotelowego, wreszcie - co podano na obiad. ¯ycie gwiazd zawsze budzi³o emocje, pobudza³o wyobra¼niê, sk³ania³o do wymy¶lania fantastycznych opowie¶ci na ich temat. Nie inaczej jest w tym przypadku. To nie jest publikacja dla tych, którzy chc± poznaæ prawdziwe ¿ycie. Autor nie wychodzi poza plotkarsk± narracjê, podkre¶laj±c nieustannie, ¿e wszystko dzia³o siê w czasach, kiedy nie by³o Internetu, telefony by³y po³±czone kablami, a mimo to ludziom udawa³o siê komunikowaæ. Faktycznie, du¿e osi±gniêcie.

Frank Sinatra pozna³ Avê, gdy ta by³a mê¿atk±, a on sam mia³ ¿onê i dzieci. Jednak w Hollywood nie stanowi³o to ¿adnej przeszkody, a wrêcz dodawa³o romansowi smaczku. Rozstali siê ze swoimi partnerami, zwi±zali, rozstali, potem znowu zeszli, pobrali, rozwiedli, zeszli. I tak do koñca ¿ycia, tacy byli sobie „wierni”. Ich relacje opisaæ mo¿na jako „skomplikowane” z mocnym podejrzeniem, ¿e wszystko dzia³o siê niejako „pod publiczkê", by zyskaæ popularno¶æ, gdy ta okresowo spada³a. Wracali wiêc do siebie, rzucaj±c innych, rezygnuj±c z ról w filmach, zrywaj±c kontrakty. Staæ ich by³o na to. Doskonali ludzie w idealnym ¶wiecie. Teraz takich „sensacji” mamy a¿ za du¿o w codziennych doniesieniach medialnych. Plotki, które blisko sto lat temu rozgrzewa³y wyobra¼niê, teraz ju¿ siê mocno przykurzy³y. Czy wiêc warto siê nimi zajmowaæ?

Mo¿na broniæ tej publikacji, pisz±c, ¿e jest gratk± dla filmoznawców, ukazuj±c± kulisy pracy nad znanymi filmami. Ale bêdzie to naci±gana teza. To po prostu kolejna opowie¶æ o tym, jak dwie s³awne postaci kina amerykañskiego nie mog³y ¿yæ ze sob± - ani bez siebie. Ale czy wci±¿ chcemy o tym czytaæ?

Kup ksi±¿kê Ava&Frank: Wojna i mi³o¶æ

Zobacz tak¿e