Recenzja książki: Ciało. Arcydzieło siedmiu milionów lat ewolucji

Recenzuje: malutkaska

Doskonałe w swej niedoskonałości. Obiekt westchnień, fascynacji i pogardy. Zapis milionów lat ewolucji. To właśnie Naszemu ciału Juan Luis Arsuaga poświęcił swoją najnowszą książkę pt. „Ciało. Arcydzieło siedmiu milionów lat ewolucji”, która ukazała się w ofercie Wydawnictwa Znak w przekładzie Ewy Ratajczyk.

Autor tej ponad sześciuset stronicowej narracji, profesor paleoantropologii, badacz przemian ludzkiego ciała i wykładowca akademicki tym razem zwraca się do szerokiego grona odbiorców proponując Nam nietypową rozrywkę. Lektura tej książki to jak zajęcia z historii ludzkości, historii sztuki i anatomii jednocześnie, tyle że z elementami ćwiczeń praktycznych. Czytelnicy nie tylko dowiadują się o tym, co skrywa ich ciało, ale również, zgodnie ze wskazówkami Arsuagi, organoleptycznie poznają sekrety własnego wnętrza.

Przy żadnej książce nie nagimnastykowałam się tak jak przy tej. Każdy kolejny rozdział był dla mnie przygodą intelektualną i wysiłkiem fizycznym, ale to właśnie dzięki temu połączeniu, mogłam odkryć, jak działa moje ciało i zrozumieć zachodzące w nim procesy. Połączenie historii sztuki i nauki - za sprawą przykładów arcydzieł m.in. z Muzeum Prado to nieoczywisty, za to doskonały sposób, by dostrzec, jak często na przestrzeni wieków zmieniał się ideał ludzkiego piękna i jaki wkład w dzieje sztuki miało ciało jako obiekt zainteresowania artystów.

I jeszcze to wydanie, dopracowane w każdym calu, z przepięknymi ilustracjami stworzonymi przez Susanę Cid oraz reprodukcjami znanych dzieł malarskich i rzeźbiarskich, sprawia, że mamy poczucie obcowania z kulturą wysoką, przy jednoczesnym zwrocie w kierunku szerokiego grona odbiorców, którzy po lekturze „Ciała” będą zdumieni tym, jak wiele nie wiedzieli o samych sobie. To książka, która zaprasza do dialogu z własnym ciałem: do zadawania pytań, dotykania, konfrontowania teorii z osobistym doświadczeniem.

„Ciało” poleciłabym każdemu, kto chce spojrzeć na siebie przez pryzmat historii zapisanej w mięśniach, kościach i oddechu. To jedna z tych lektur, po których już nigdy nie patrzy się na własne ciało w ten sam sposób.

Tagi: Reportaż i dziennikarstwo śledcze

Kup książkę Ciało. Arcydzieło siedmiu milionów lat ewolucji

Zobacz opinie o książce Ciało. Arcydzieło siedmiu milionów lat ewolucji
Życie. Fascynująca podróż przez 4 miliardy lat
Juan Luis Arsuaga0
Okładka ksiązki - Życie. Fascynująca podróż przez 4 miliardy lat

Juan Luis Arsuaga zabierze cię w porywającą podróż po ścieżkach ewolucji w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie: dlaczego człowiek pojawił się na...