Huw Lewis-Jones i Sam Caldwell w książce „Czy wilki boją się ciemności?” tworzą niezwykle barwną i edukacyjną opowieść przyrodniczą, która łączy elementy literatury popularnonaukowej, książki dla dzieci oraz albumu ilustracyjnego. To nie jest klasyczna fabularna historia z bohaterami w ludzkim rozumieniu, lecz raczej fascynująca podróż po świecie wilków i innych psowatych, w której przewodnikami są tekst i obraz, prowadzące czytelnika przez różnorodne ekosystemy i zachowania zwierząt.
Styl autorów jest lekki, przystępny i pełen ciekawostek, a jednocześnie bardzo rzetelny naukowo. Huw Lewis-Jones potrafi tłumaczyć złożone zagadnienia w sposób zrozumiały nawet dla młodszych czytelników, unikając przy tym nadmiernego uproszczenia. Z kolei ilustracje Sama Caldwella pełnią tu rolę równorzędną wobec tekstu – są dynamiczne, szczegółowe i często opowiadają własną historię, budując atmosferę dzikiej przyrody i pokazując wilki w ich naturalnym środowisku.
„Fabuła” książki ma formę tematycznej wyprawy przez świat wilków – od lasów Europy, przez Amerykę Północną, aż po Chiny. Czytelnik poznaje różne podgatunki wilka szarego, wilki rude, kojoty oraz ich kuzynów, odkrywając ich zwyczaje, sposób życia, relacje w stadzie i niezwykłe przystosowania do środowiska. Pojawiają się tu także mniej oczywiste wątki, jak rola naukowców badających odchody wilków czy różnice między wilkiem tundrowym a leśnym, co nadaje książce edukacyjny, ale jednocześnie bardzo angażujący charakter.
Główne motywy to relacja człowieka z naturą, obalanie stereotypów (zwłaszcza mitu „złego wilka”), współpraca w stadzie, przetrwanie w dzikim świecie oraz różnorodność biologiczna. Ważnym elementem jest też pokazanie, że wilki są inteligentnymi, wrażliwymi i społecznymi zwierzętami, które w rzeczywistości częściej muszą obawiać się ludzi niż odwrotnie. Książka uczy szacunku do przyrody i pokazuje, jak ważna jest jej ochrona.
Emocjonalnie publikacja budzi ciekawość, zachwyt i fascynację światem zwierząt, ale też refleksję nad tym, jak często błędne wyobrażenia kształtują nasz stosunek do natury. Dla dzieci to przede wszystkim przygoda i odkrywanie – ilustracje przyciągają uwagę, a ciekawostki sprawiają, że nauka staje się zabawą. Dorośli z kolei mogą odczuwać nostalgię i podziw dla dzikiej przyrody oraz sposobu, w jaki została przedstawiona.
To książka idealna dla dzieci ciekawych świata, młodych miłośników zwierząt oraz rodziców, którzy chcą wspólnie odkrywać przyrodę w przystępny i piękny wizualnie sposób. Szczególnie polecana jest także nauczycielom i opiekunom, którzy szukają wartościowych materiałów edukacyjnych o faunie i ekologii, a także wszystkim, którzy chcą zmienić swoje spojrzenie na wilki i dziką naturę.
Całość zostawia wrażenie pięknie zaprojektowanej, mądrej i ciepłej książki, która nie tylko uczy, ale też zachwyca i oswaja z naturą w sposób pełen szacunku i ciekawości. To jedna z tych pozycji, po które warto sięgnąć wspólnie – niezależnie od wieku – by odkryć, że wilki wcale nie są tymi, za które długo je uważaliśmy.
Z wielką przyjemnością przedstawiamy najnowszą serię książek poświęconych cudom natury, zatytułowaną W dziczy - skierowaną do dzieci chcących w atrakcyjny...