Przyjaźń kobiet, macierzyństwo, miłość, która bywa wystawiana na próbę – Jagoda Kwiecień w powieści Daruj nadzieję zaprasza do świata emocji, które dobrze znamy. I właśnie dlatego tak szybko możemy utożsamić się z bohaterkami tej czułej i wzruszającej książki.

Róża prowadzi kwiaciarnię, która jest też miejscem spotkań i rozmów. Wraz z Wiktorią i Gabrielą tworzy grupę kobiet, które dzielą ze sobą radości i niepokoje dorosłego życia. Jedna z nich przygotowuje się do ślubu, inna staje u progu macierzyństwa, jeszcze inna próbuje poukładać swoje sprawy na nowo. Z pozoru spokojna codzienność zaczyna się jednak komplikować. Gdy Wiktoria zachodzi w ciążę, okazuje się, że jej dziecko może nie być w pełni zdrowe. Jak sobie z tym poradzi? Co czeka pozostałe bohaterki? Warto się o tym przekonać!
Każda z kobiet wnosi do tej opowieści coś wyjątkowego. Róża jest uważna na innych, gromadzi ludzi wokół siebie. Jej związek z Hubertem przechodzi wzloty i upadki, ale oboje pragną być szczęśliwi.
Wiktoria jest bohaterką, która w książce doświadcza najtrudniejszych emocji. Kiedy pojawiają się komplikacje podczas ciąży, nie próbuje udawać, że wszystko jest w porządku. Czuje się samotna i zmęczona. I nie ma tu znaczenia, czy ma wokół siebie bliskich, czy też nie, bo strach i stres to emocje bardzo intymne i głębokie, które zawsze czynią nas samotnymi. Do tego jej mąż nie do końca radzi sobie z problemami, co frustruje Wiktorię. Dla ich małżeństwa cała ta sytuacja jest wielkim sprawdzianem.
Gabriela wydaje się najbardziej praktyczna z całej trójki. Prowadzi pensjonat, który jest dla niej bardzo ważny. W relacjach bywa bezpośrednia, ale jest też dobrą i wspierającą przyjaciółką. Potrafi podejmować ważne decyzje. Ją także dotyka cierpienie, musi przeżyć swoje problemy i trudy.
Bohaterki różnią się sposobem odczuwania emocji, ale łączy je bliska relacja i gotowość do bycia razem w momentach, które są trudne. Bo razem zawsze jest łatwiej, a bliskość daje nadzieję. Nie bez znaczenia pozostaje wiara, bo obecność Boga i modlitwa przenikają tę powieść. Ciekawą rolę odgrywa w powieści Święta Rita – warto się przekonać, dlaczego.
Daruj nadzieję to powieść, z której bije ciepło i mądrość budowana na doświadczeniach. Książka Jagody Kwiecień opowiada o tym, że życie to długa droga, pełna zakrętów, cierpienia i trudów. Trzeba ciągle walczyć, ale ostatecznie naprawdę warto! Nagrodą jest miłość, możliwość bycia w bliskości z innymi i wiele chwil radości. Świat jest piękny, choć czasem można o tym zapomnieć, gdy przygniatają nas trudności.
Jagoda Kwiecień potrafi tworzyć prozę niezwykle emocjonalną, ale jednocześnie kojącą. Przebywanie z jej bohaterkami ma w sobie jakąś terapeutyczną moc. Do tej historii po prostu chce się wracać.
Daruj nadzieję to piękna propozycja dla czytelników, którzy szukają spokojnej powieści obyczajowej o relacjach, macierzyństwie, miłości i zmianach, jakie przynosi dorosłe życie. Trzeba podkreślić, że Daruj nadzieję jest trzecim tomem, zamykającym serię Trylogia Różana. Naprawdę warto przy tej okazji nadrobić dwie wcześniejsze książki z cyklu, by zyskać pełen obraz tego, jak wygląda życie we Wrzosowie. Czeka Was masa wzruszeń i uśmiechów!
Jagoda Kwiecień, autorka bloga Jagoopeppermint, ponownie zabiera nas do urokliwego Wrzosowa! Gabrysia czuje, że coś jest nie tak. Ten sam chłopak pojawia...
Jagoda Kwiecień, twórczyni bloga Jagoopeppermint, zaprasza do urokliwego Wrzosowa! Róża z przejęciem wyciągnęła coś z kieszeni swetra mamy. ,,Miedziany...