Ma ponad 40, mo¿e 50 lat. Bywa po rozwodzie. Zdarza siê, ¿e wyje¿d¿a w delegacje. Czasem robi zakupy w pobliskim sklepiku. Zrobi wszystko dla dzieci – z pierwszego czy drugiego zwi±zku. Ale czêsto staæ j± równie¿ na co¶ dobrego dla siebie. Czasem spotyka now± mi³o¶æ, zdradza lub jest zdradzana. Ogl±da pornhub. Flirtuje.
Doros³o¶æ.
Linn Skaber, autorka ksi±¿ki M³odo¶æ, która zosta³a znakomicie przyjêta i przez krytyków, i przez czytelników, bierze na warsztat kolejny etap ¿ycia. Doros³o¶æ w jej ujêciu to czas pomiêdzy staro¶ci± a m³odo¶ci± w³a¶nie. Nie zawsze oznacza dojrza³o¶æ, prawie nigdy za¶ nie wi±¿e siê z tym, ¿e cz³owiek jest ju¿ w pe³ni ukszta³towany – chyba, ¿e sam wepchnie siê w jakie¶ ramy i nie chce ich opu¶ciæ. Ale nawet taka sytuacja nie oznacza, ¿e nie mo¿na siê zmieniæ, ewoluowaæ. ¯e nie mo¿na jeszcze bardziej – w³a¶nie – dorosn±æ.
Czterdziesto-piêædziesiêciolatkowie w ksi±¿ce Skaber s± bardzo ró¿ni. Zdarza siê, ¿e nie lubi± swojego ¿ycia, a bywa, ¿e czerpi± z niego pe³nymi gar¶ciami. Przechodz± klimakterium albo okres buntu (spó¼niony? nastoletni?). ¯yj± w zgodzie z sob± lub s± ze sob± w nieustannym konflikcie. P³acz± i ¶miej± siê. S± – z jednej strony – wolni ju¿ od nieod³±cznie zwi±zanej z m³odo¶ci± niepewno¶ci, z drugiej jednak – bywaj± przekonani, ¿e, byæ mo¿e, wci±¿ jeszcze wiele (wszystko?) przed nimi. Wiedz± ju¿, czym jest przyja¼ñ i jakie wiêzi warto pielêgnowaæ. S± rodzicami – i wiedz±, ¿e bêd± nimi ca³e ¿ycie, ale s± gotowi, by wypu¶ciæ swoje dzieci z gniazda. Potrafi± wyzwoliæ siê z wiêzów zwi±zanych z oczekiwaniami ze strony innych, ale te¿ ucz± siê, jak nie narzucaæ w³asnych oczekiwañ drugiemu cz³owiekowi.
Linn Skaber w bardzo prosty, przystêpny sposób pisze o sprawach wa¿nych. Dotyka tematu lêku przed ¶mierci±, przed starzeniem siê i pragnienia zachowania m³odo¶ci. Dotyka tematu samotno¶ci, zwi±zków, strachu. Zastanawia siê, ile z m³odo¶ci pozostaje w ludziach doros³ych i co jest w nich ju¿ z ludzi starych. Ale tematy te porusza, wychodz±c od codziennych sytuacji, które ka¿dy z nas zna ze swojego ¿ycia. Opisuje zwyczajny spacer po pla¿y. Powrót z imprezy w ¶rodku nocy. Zakupy w osiedlowym sklepie.
Historie zawarte w ksi±¿ce pod wzglêdem formalnym pozostaj± gdzie¶ miêdzy opowiadaniem a felietonem. S± krótkie, lapidarne, czasem – dowcipne, bywa ¿e poetyckie. Zwieñczone czêsto b³yskotliw± point±. Czu³e wobec opisywanych bohaterów. Doros³o¶æ to proza niespieszna i wymagaj±ca powolnej, uwa¿nej lektury, ale równocze¶nie nie na tyle trudna, by odrzuciæ kogokolwiek spo¶ród czytelników.
Doros³o¶æ inspirowana jest spotkaniami, rozmowami i obserwacjami autorki. Spostrze¿enia Skaber s± celne, trafne. Wnioski – czasem bolesne, jednak przede wszystkim dodaj±ce nadziei. Bo – jak pisze autorka – ³atwiej jest byæ doros³ym w towarzystwie innych doros³ych. Trudno siê z ni± nie zgodziæ.
Warto poszukaæ w tej ksi±¿ce choæ cz±stki siebie. I warto siê w niej odnale¼æ.
Wyrazisty, przejmuj±cy i prawdziwy g³os nastolatków spisany przez Linn Skaber, z niezwyk³ymi ilustracjami Lisy Aisato. Nie sposób przej¶æ obok niego obojêtnie...