Barcelona, ze swoją duszno-magiczną atmosferą i labiryntem wąskich uliczek, stanowi tło dla historii, która w mojej ocenie wykracza poza standardowe ramy literatury młodzieżowej. „Krwawy pierścień” to propozycja, która zgrabnie balansuje między klasyczną powieścią przygodową a thrillerem spiskowym, przypominając w swojej strukturze najlepsze wzorce gatunku, lecz w wydaniu dostępnym dla młodszego odbiorcy.
To, co uderza od pierwszych stron, to dynamika narracji. Ruebenstrunk nie marnuje czasu na przydługie ekspozycje, rzucając nas wraz z Danielem - początkowo dość sceptycznie nastawionym do nowej rzeczywistości nastolatkiem - prosto w wir wydarzeń, które uruchamia jedno tragiczne spotkanie. Podoba mi się, jak sprawnie nakreślono tu proces adaptacji bohatera; Barcelona z miejsca, które budziło jego niechęć, staje się fascynującą areną walki o prawdę. Stylistyka powieści jest lekka i przystępna, a jednocześnie bardzo obrazowa. Opisy miasta są na tyle sugestywne, że niemal czuć zapach katalońskiego powietrza, co sprawia, że lektura staje się doświadczeniem niemal kinowym.
Najmocniejszym filarem tej książki jest jednak jej walor edukacyjny i kulturowy, podany w sposób niezwykle nienachalny. Wątek społeczności romskiej, ich tradycji, historii i trudnego dziedzictwa, został wpleciony w fabułę z dużą wrażliwością. Widać tu rzetelne przygotowanie merytoryczne - Ruebenstrunk nie tylko serwuje nam zagadki w stylu Dana Browna, ale też przemyca istotne lekcje o tolerancji i łamaniu stereotypów. Z kolei grupa młodych bohaterów, choć może nieco schematyczna w swojej konstrukcji, zyskuje sympatię autentycznością relacji. Lola, ze swoją determinacją, wnosi do zespołu niezbędny ogień, a ich wspólna droga uczy, że zaufanie jest walutą cenniejszą niż złoto.
Jeśli miałabym wskazać słabsze strony, to z perspektywy doświadczonego czytelnika fabuła bywa momentami przewidywalna. Pewne motywy, jak chociażby tajemnicze artefakty czy postacie, których intencje trudno jednoznacznie odczytać, wydają się znajome tym, którzy zaczytywali się w klasykach literatury sensacyjnej czy hiszpańskiej powieści gotyckiej. Nie zmienia to jednak faktu, że dla docelowego odbiorcy ta „przewidywalność” może być atutem, pozwalającym poczuć się współuczestnikiem śledztwa, który depcze bohaterom po piętach, a czasem nawet ich wyprzedza.
Podsumowując, „Krwawy pierścień” to lektura nadzwyczaj solidna, łącząca w sobie rozrywkę na wysokim poziomie z mądrym przesłaniem. To książka o odwadze wychodzenia poza schematy i o tym, że historia, którą mijamy na co dzień na ulicy, może mieć drugie, krwawe i tajemnicze dno. Choć nie zostałam kompletnie zaskoczona zwrotami akcji, to spędziłam z tą historią bardzo satysfakcjonujący czas, doceniając jej klimat i rzetelność wykonania.
Są książki zwykłe i książki szczególne, dające wielką moc ich posiadaczom. Ich magiczna potęga może wyrządzić wiele zła, dlatego arabscy uczeni ukryli...