Recenzja książki: Mumia: jezioro krwi

Recenzuje: izka91

"Mumia. Jezioro krwi" to doskonałe zwieńczenie świetnego cyklu "Mumia" Pawła Leśniaka. Już od samego początku akcja gna jak szalona – zostajemy wrzuceni w centrum najważniejszych wydarzeń, kontynuując mroczną podróż przez Egipt w samym sercu burzy piaskowej.

Tutaj Mose powstanie po raz ostatni, by resztką swych mocy uwolnić swój kraj przed całkowitym upadkiem, ale czy podoła temu wyzwaniu? Ciągła walka dobra ze złem, brak prawdziwego Faraona oraz bezsilność ludu wobec bestii sprawiają, że wróg rośnie w siłę. Nasz bohater tworzy więc własną "armię", by wraz z nią sprowadzić na mieszkańców spokój i wytchnienie.

Przyznam, że byłam pewna, że ta część będzie mocna, ale też trudna- po emocjonalnym rollercoasterze, jakim mnie poddała, jestem naprawdę pełna podziwu, że autor wymyślił tak fascynującą historię.

Książka ta dosłownie czyta się ona sama ze względu na lekkie pióro autora i przyjemny, barwny język, bo znajdziemy tam naprawdę mnóstwo opisów walk, czy bóstw czczonych przez Egipcjan i to opisanych w taki sposób, że nasza wyobraźnia wprost szaleje z radości, śledząc je wzrokiem strona po stronie :).

Wprowadzenie do historii Bailira oraz innych bogów egipskich, oraz podróż przez krainę umarłych to dwa wątki świetnie poprowadzone przez autora- podczas ich czytania miałam dosłownie ciarki na plecach, a emocji buzowały we mnie jak wywar w kotle czarownicy 😅. To była niesamowita przygoda i jednocześnie lekcja historii, którą zapamiętam naprawdę długo.

Tutaj nie ma czasu na nudę- akcja goni akcję, napięcie rośnie z każdym przeczytanym rozdziałem, a groza sytuacji wydaje się wręcz namacalna... Takie klimaty wręcz uwielbiam i aż żałuję, że to ostatnia część serii, bo chętnie przeczytałabym więcej historii z Mose w roli głównej.

Kup książkę Mumia: jezioro krwi

Zobacz opinie o książce Mumia: jezioro krwi
Książka
Mumia: jezioro krwi
Paweł Leśniak
Chaos
Paweł Leśniak0
Okładka ksiązki - Chaos

Wybór może być przekleństwem... To już trzeci - ostatni - tom sagi o zbawcy i niszczycielu, Desmondzie Pearsie. Młody chłopak zostaje wciągnięty w szereg...

Równowaga
Paweł Leśniak0
Okładka ksiązki - Równowaga

Desmond Pearce ma dwadzieścia sześć lat i jest dyrektorem w prowadzonej przez ojca firmie deweloperskiej w Miami. Wydaje mu się, że wreszcie odnalazł szczęście...